У Польщі прийняли важливе рішення щодо "антибандерівського" закону

17.01.2019, 16:15

Конституційний суд Польщі визнав неконституційними терміни "українські націоналісти" і "Східна Малопольща" в законі про Інститут нацпам'яті (ІНП). Йдеться про закон, який передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів. Документ в Україні прозвали "антибандерівським".

Як повідомляє onet.pl, суд зазначив, що в законі не уточнюється, як розуміється термін "українські націоналісти", тому законодавець повинен це поняття уточнити.

При цьому керівник Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович вже заявив, що необхідно детально ознайомитися з текстом рішення Конституційного суду Польщі.

Нагадаємо, польський закон про Інститут національної пам'яті передбачає покарання за заперечення злочинів українських «націоналістів», а також штрафи і тюремні терміни за заяви про причетність громадян Польщі до Голокосту. Ці поправки до скандального закону були підписані президентом Польщі Анджеєм Дудою 6 лютого 2018 року. Проти них виступила ціла низка країн, включаючи США, Україну та Ізраїль.

Читайте АСН в Google News