Жінкам в старості доводиться гірше за чоловіків

08.12.2021, 17:30

Відомо, що жінки в цілому живуть довше, ніж чоловіки. Однак старіють жінки гірше: в літньому віку показники здоров'я краще не у них, а у чоловіків. Вивченням цього парадоксу займалися дослідники з Ексетерського університету. Їх дані опублікував журнал Nature Communications.

Так чому жінки живуть довше, але старіють гірше в порівнянні з чоловіками? На думку вчених, пояснення даного феномена пов'язане з генетичним конфліктом між двома статями: гени, які забезпечують виживання і здоров'я у чоловіків і жінок поводяться по-різному.

Дослідження показало, що за різницю в якості старіння відповідають переважно статеві гени, від яких залежать функції відтворення. Як відомо, у жінок після настання менопаузи фертильність гасне – можливість завагітніти і виносити дитину природним шляхом припиняється. Як підсумок статеві гени накопичуються в жіночому організмі без будь-якого практичного призначення. Дослідники вважають, що саме ця обставина негативно позначається на жіночому здоров'ї і змушує жінок старіти гірше в порівнянні з чоловіками.

У представників сильної статі активність статевих генів цілком природно співвідноситься з їх можливістю давати нове життя, що і підтримує їх здоров'я при старінні.

«Природний добір сприяє тим, хто найбільш пристосований до життя, тобто може залишати потомство. Тому в геномі чоловіків зберігаються гени, які дозволяють їм залишатися здоровими у відносно літньому віці, - адже навіть в цьому віці вони можуть сприяти продовженню роду. У жінок такі гени активні, поки зберігається репродуктивна функція», - пояснили автори роботи.

Той факт, що жінки живуть довше за чоловіків, вчені пояснюють переважно соціальними чинниками.

Читайте АСН в Google News