Введення у храм Пресвятої Богородиці: традиції і прикмети свята

03.12.2018, 16:50

Православне свято Введення Пресвятої Богородиці відбудеться 4 грудня і збере віруючих у стінах церков і храмів для спільної молитви Вищим Силам. Дотримання традицій цього дня допоможе досягти благополуччя і попрощатися з неприємностями.

Святковий день є одним з 12 найважливіших у церковному календарі. Введення у храм Богородиці  віщує початок нового витка історії, в якому сам Господь втілиться в земному житті через свого непорочно зачатого Сина. Початок цих подій сягає в глиб віків, коли вірні Господу Анна з чоловіком по Його благословення стали батьками Діви Марії, відданої у служіння Господу і вихованої за всіма правилами церкви.

Народні традиції святкового дня
У народних традиціях з дня свята починали відкриватися ярмарки, на яких можна було придбати різноманітні товари, повеселитися від душі і поласувати запропонованими частуваннями. У святковий день після ранкового богослужіння багато відвідували торговців, щоб оновити гардероб, а також запропонувати свої товари.

На Введення у храм за народними традиціями починалися санні катання. Відкривали «сезон» молодята, повінчані церквою. У сім'ях молодих родичі збиралися за багатим частуваннями столом, а потім допомагали прикрашати сани, запряжені трійкою коней. Слідом за молодятами вирушав «поїзд» з родичами, які від душі веселилися, співали пісні і прославляли сімейну пару.

У народі було прийнято вшановувати морози. Для цього печі посилено топили, щоб зима пройшла в теплі. За повір'ями в піч додавали цілющі трави, щоб уникнути недуг під час холодного сезону.

На Введення у храм прийнято гадати на суджених. Дівчата проводили обряди і ритуали, щоб уві сні побачити своїх женихів або те місце, куди вони перейдуть жити після весілля. Нерідко обряди проводили з освітленій водою, яку давали випити вподобаним юнакам. Сама Богородиця могла благословити пару, і в майбутньому році вони могли стати чоловіком і дружиною.

Господині в день свята з самого ранку відправлялися в хлів, щоб провести обряд з худобою. Вони посипали корів лляним насінням, змащували вим'я олією і годували їх киселем. Такий обряд допомагав збільшити надої і захищав худобу від хвороб. Після цього в хліві підпалювали сушені трави, щоб нечисть не змогла нашкодити тваринам.

У святковий день під забороною було лихослів'я і лайка. Наші предки свято дотримувалися цієї традиції, вірячи, що сім'ї, які порушили заборону, зіткнуться з невдачами.

Вважається, що на Введення по домівках ходить Ведуниця, що володіє чудодійними силами. Вона може приймати вигляд звірів і навіть людей, нагороджувати господинь за їхню працю і карати тих, хто відмовляється від домашніх обов'язків і турбот. У зв'язку з цим до дня свята господині старалися прибрати в оселях, наткати полотен і приготувати смачні частування, щоб здобути удачу.

Прикмети в день свята

Цього дня заборонялося копати через те, що земля відпочиває і набирається сил. Тим, хто наважився порушити заборону, в майбутньому році загрожували неприємності з урожаєм.

По тому, яка погода стояла 4 грудня, визначали характер всієї зими.
За прикметами з Введення у храм можна було сміливо займатися риболовлею і не боятися ступати на лід.

Сніг, що випав у день свята, вказував на те, яким буде урожай у новому році. Якщо він більше не танув, то це було доброю прикметою.
Велика кількість снігу на пагорбах вказувала на багатий урожай ягід.
У день свята гроші в борг не дають, щоб уникнути фінансових труднощів.

У святковий день священнослужителі закликають віруючих помолитися Вищим Силам, відвідати церкву і обов'язково провести час у колі сім'ї. Не варто в цей день відмовляти в допомозі. Дотримання традицій допоможе уникнути неприємностей, а також залучити в оселю і сім'ю удачу і процвітання. 

Читайте АСН в Google News