"Кладовище євроблях". На кордоні з Угорщиною кинуті авто розбирають на частини

29.11.2018, 15:28

Біля КПП "Лужники-Берегшурань" з угорської сторони зростає кількість автомобілів, кинутих їхніми власниками напризволяще. Деякі з них вже розграбовані, пише  Мукачево.нет.

Автомобілі різних типів - від малолітражок до мікроавтобусів. Більшість із них мають угорські чи польські номерні знаки.

"Машини водії залишають давно. Зазвичай на кілька днів. Наприклад, якщо з документами не все гаразд. Але деякі, бачу, стоять роками. Їх і розбирають на запчастини. Хто це робить, невідомо - можливо, місцеві. Хоча й дивно, адже поруч будівля прикордонної поліції, все проглядається камерами. Але стоянка нелегальна, тому ніхто не стежить", - каже перевізник Іштван з Берегово, який перетинає кордон практично щодня.

Зараз ця кількість автомобілів збільшилася до майже сотні. Цілком можливо, це пов'язано з новими законами. Нагадаємо, що зараз залишилося тільки три варіанти ввезення так званих "євроблях" в Україну. Нерезидент (тобто людина з іншим громадянством) має право тимчасового ввезення до 1 року або скористатися транзитом. Громадяни України, які проживають або працюють за кордоном, можуть стати на консульський облік та отримати можливість завезти автомобіль в Україну до 60 днів на рік.

Всі інші не мають іншого виходу - їм треба розмитнювати "євробляху" (або вивезти своє авто за кордон). Навіть розібрати на запчастини автомобіль неможливо, за це потрібно буде заплатити штраф - до 170 тис. гривень.

Нові штрафи наберуть чинності через 180 днів після опублікування закону, тобто в кінці травня 2019 року.

Читайте АСН в Google News