"Сценарій РФ зірваний". Відомі домовленості Порошенка з архієреями УПЦ МП

14.11.2018, 18:41

Прес-секретар президента Петра Порошенка Святослав Цеголко повідомив деталі вчорашньої зустрічі глави держави з декількома архієреями Української Православної Церкви Московського патріархату.

"Російський сценарій вчора був зірваний. Представники групи архієреїв УПЦ МП, які підтримують звернення до Вселенського патріарха про надання автокефалії, зустрілися в "Українському домі" з Президентом України. Петро Порошенко повідомив ієрархам про свої переговори з Вселенським патріархом Варфоломієм, про угоду між Україною та Константинопольським патріархатом і про готовність Вселенського престолу сприяти проведенню об'єднавчого Собору", - написав Цеголко в Facebook.

Згідно з його повідомленням, архієреї повідомили Порошенку "про безпрецедентний тиск Москви, який чиниться на тих єпископів УПЦ МП, які готові приєднатися до створення єдиної церкви".

За словами Цеголка, Порошенко запевнив, що українська держава буде захищати право священнослужителів і мирян на вільний вибір церковної юрисдикції. Він також розповів, що Вселенський патріарх, зі свого боку, гарантує повний канонічний захист прихильникам автокефалії в Україні.

Раніше повідомлялося, що у вівторок вдень в "Українському домі" була запланована зустріч Порошенка з представниками УПЦ МП, проте переговори були зірвані. Так, в УПЦ МП заявили про проведення в цей час собору єпископів, на якому було прийнято рішення про розрив євхаристійного спілкування зі Вселенським патріархатом, а також про те, що УПЦ МП не буде приєднуватися до єдиної церкви в Україні. Пізніше ЗМІ повідомили, що Порошенко провів зустріч з кількома ієрархами УПЦ МП.

Читайте АСН в Google News