Як підбирати, що заборонено: народні повір'я про обручки

13.11.2021, 19:00

Про обручки в народі існує маса прикмет, які знає, напевно, кожна наречена.

• Не давайте нікому міряти свої обручки - ні до, ні після весілля.

• Впустити обручку до того, як наділи на палець, - до розлуки. Якщо це сталося, протягніть через обручку нитку, яка повинна бути заздалегідь приготована свідками. Вона вбере в себе погані ознаки. Потім обручку можна одягти, а нитку після закінчення реєстрації потрібно спалити.

• Знайти обручку - прикмета, що знаменує швидке одруження або заміжжя. Однак зберігати у себе знахідку, а тим більше носити її не варто. Краще переплавити обручку на іншу прикрасу. Але, виявляється, існують і інші прикмети про обручки, про які ми і поговоримо.

Як правильно вибрати і купити обручку 
Вибір і покупка обручок - справа тонка, і зазвичай викликає купу запитань. Купувати (кому, коли, де) або прийняти в дар від батьків? З дорогоцінним каменем або без?

У західному варіанті процесу «пропозиція - весілля» беруть участь дві обручки. Обручка, яку майбутній чоловік дарує дівчині під час заручин, і весільна, яку наречений надягає на пальчик нареченій на весіллі. Як правило, ці обручки відрізняються за зовнішнім виглядом. За традицією обручки, каблучка повинна бути з дорогоцінним каменем, зазвичай діамантом, який вважається символом чистоти і міцності любовних уз. Рішення - дарувати чи ні обручку, залежить від нареченого, його матеріальних можливостей і щедрот душі.

Іноді каблучка для заручин є сімейною реліквією, яку передають у спадок. А ось на церемонії одруження наречений і наречена обмінюються вже весільними обручками. Вони традиційно виготовляються з жовтого золота, але сьогодні нерідко використовуються інші метали, наприклад платина.

Чи можна використовувати обручки батьків
У нас західна традиція дарувати дві обручки не дуже-то приживається, і майбутні молодята зазвичай задовольняються лише весільними каблучками, які називають обручками. За сотні років цей аксесуар обріс масою прикиет. За християнськими звичаями обручки повинні бути гладкими, без насічок і каменів. Вважається, що життя молодят тоді буде гладким. Звичайно, дизайн - справа особиста, але варто пам'ятати і про досвід предків.

Якщо ви зекономили на покупці обручок, прийнявши їх у дар від батьків, знайте: прикраси принесуть удачу, якщо батьки прожили в шлюбі довге щасливе життя - ідеально, якщо вони відзначили срібне весілля. Тобто, даруючи свої обручки дітям, вони неначе передають естафету щасливого шлюбу.

Якщо мама з татом жили так собі, десять разів подумайте, чи використовувати їхній подарунок на власному весіллі. Вважається, що особливо вдалим буде шлюб, якщо «обручки» дістануться молодим від золотих ювілярів - наприклад, дідусів і бабусь. Найбільш жорстко з новими власниками обходяться каблучки вдівців і розлучених, які, як стверджують любителі езотерики, не можна використовувати як обручки. Це може спричинити за собою повторення їхнього нещасливого життєвого шляху.

Як підібрати матеріал, розмір і дизайн обручок
Якщо ви вирішили купувати обручку самостійно, зробіть це разом із нареченим. По-перше, визначтеся з металом, з якого буде виготовлено обручки. По-друге, разом вирішите, чи будуть щось на них написано, з дорогоцінними каменями потрібні вам прикраси або без. При виборі каменю не полінуйтеся проконсультуватися з ювеліром, тому що, наприклад, бірюза «старіє» і змінює своє забарвлення, сапфір може потемніти, а топаз, навпаки, втратити колір.
Бажано купувати обидві обручки в один і той же день в одному і тому ж місці, що є доброю ознакою міцних сімейних відносин і взаємної любові.
Як не помилитися з покупкою обручок 
Кілька разів приміряйте обручку, щоб упевнитися, що вона вам за розміром. Адже втратити її - прикмета гірше нікуди: до розвалу шлюбу! Якщо прикраса з каменем, то переконаєтеся, що він підходить вам. Покладіть обручку на долоню правої руки. Ліву руку при цьому наблизьте до каменя і трохи потримайте. Якщо ви відчули тепло і умиротворення, сміливо купуйте обручку. Якщо віє холодом, значить, брати не варто.

Читайте АСН в Google News