Нічна робота загрожує розвитком страшної хвороби

10.11.2021, 07:20

Вчені встановили, що нічна робота загрожує розвитком раку. З настанням темряви клітини людського організму переходять в нічний режим під дією генетичного механізму. Якщо у людини нічна робота, а спати вона змушена лише вдень, це загрожує розвитком збою добового біоритму - десинхроноза.

ВООЗ визнала, що десинхроноз, який розвивається через нічну роботу, збільшує ризик розвитку деяких видів раку, - наприклад, у жінок. Так, нічна робота медсестер і стюардес загрожує розвитком раку грудей на 40% і 70% відповідно.

Наявні наукові дані говорять про те, що нічна робота може призупиняти процеси виправлення добових пошкоджень ДНК в організмі людини, підвищуючи тим самим ризик мутацій клітин, які загрожують розвитком раку. Вчені підкреслюють, що у будь-якої людини під час нічного сну здійснюється критично важливе відновлення клітин, - неспання ночами, а тим більше нічна робота, що вимагає від організму, який повинен відпочивати, концентрації і активізації фізичних та інтелектуальних ресурсів, ведуть до відключення даного процесу. У зв'язку з цим, нічна робота загрожує розвитком не тільки раку - поряд з ним ще й ожиріння, збій метаболізму, діабет.

Читайте АСН в Google News