Порошенко позбавив стипендії головлікаря райлікарні на Львівщині, де загубили дитину

06.11.2018, 19:53

Президент України Петро Порошенко позбавив державної стипендії головного лікаря Жидачівської райлікарні Богдана Бойчука через смерть 12-річної дитини у зв'язку з неправильним діагнозом. Про це йдеться в указі Президента №356 від 6 листопада.

Порошенко призначив Бойчуку стипендію як видатному діячу охорони здоров'я 29 грудня 2017. Стипендія є дворічною і становить 1,5 прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (2153 гривні станом на 6 листопада).

За повідомленнями ЗМІ, кандидатуру Бойчука для призначення стипендії запропонував Міністерству охорони здоров'я у вересні 2017 року профільний департамент Львівської обласної державної адміністрації, а міністерство внесло її Порошенко в листопаді 2017.

Але щодо головлікаря і персоналу лікарні проводилося розслідування, оскільки 27 червня 2017 через несвоєчасне діагностування захворювання там загинув 12-річний Роман Кулак.

Батьки хлопчика розповідають, що його стан погіршився дуже різко. Він скаржився на сильний біль в животі, що не відчував лівих ноги і руки. Медик, яка забирала його в Жидачівську центральну районну лікарню, діагностувала тепловий удар.

У лікарні теж почали спочатку лікувати тепловий удар, а потім сказали, що це харчове отруєння, також лікарі переконували, що дитина симулює хворобу, скаржилися батькам, що хлопчик дуже нервовий, тоді як дитина звивалася від болю.

Батько стверджує, що у хлопчика були в наявності симптоми завороту кишок (кишкової непрохідності) - роздутий твердий живіт, затримка газів. Однак йому ставили ще й інші діагнози: гіпертонічна хвороба 2 ступеня, гіпертонічний криз і гострий гастрит. Однак незважаючи на всі ці малоймовірні аналізи дитині нічим не змогли допомогти і відправили на Львів, де зробили операцію.

Жах був в тому, що коли лікарі зробили розріз, то побачили підтвердження того, що у хлопчика був всього лише заворот кишок, але через несвоєчасне лікування у нього почався некроз. Хлопчику видалили метр кишечника, але його здоров'я погіршувалося, почався сепсис. Він помер на наступний день після дня народження своєї мами.

Батько хлопчика з боєм отримав на руки історію хвороби з Жидачівської лікарні, і виявив, що хлопчикові давали препарати заборонені дітям і заборонені при непрохідності кишечника. Він подав заяву в прокуратуру.

Читайте АСН в Google News