Дієтологи закликали не їсти продукти, що провокують інсульт

31.10.2021, 18:00

Інсульт – одна з головних причин інвалідності людей, а щорічно через нього помирає близько 7 млн. осіб. На цьому невтішна статистика не закінчується. Хвороба з кожним роком «молодшає». Інсульт діагностують навіть у тридцятирічних людей. Для захворювання характерне порушення циркуляції крові в головному мозку, в результаті чого його функції перестають працювати правильно, а клітини гинуть. Нещодавно представники науки з'ясували, які продукти харчування підвищують ризик розвитку інсульту.

Фаст-фуд
Таку їжу небажано вживати навіть людям з хорошим здоров'ям і активним способом життя. Якщо людина не займається спортом, а її здоров'я слабке, від фаст-фуду тим більше потрібно відмовитися.

До такої їжі відносяться чіпси, картопля фрі, гамбургери, магазинні сухарики, солоні горішки, попкорн з кінотеатрів і магазинів. Перераховані продукти містять в своєму складі трансжири, що сприяють росту поганого холестерину. Він осідає на судинах і провокує їх дисфункцію.

Солодкі газовані напої
Солодка газована вода містить багато цукру, який шкодить організму. Якщо вживати лимонад щодня, то істотно підвищується ризик розвитку діабету 2 типу, а значить і інсульту.

Найкраще пити негазовану мінеральну воду.

Червоне м'ясо
Людям похилого віку доцільно мінімізувати кількість червоного м'яса (яловичина, баранина, свинина) в раціоні. Його можна замінити рибою або м'ясом птиці. Вміщені в них речовини, зокрема Омега-3, нормалізують рівень холестерину в організмі.

Напівфабрикати

Заморожені продукти швидкого приготування містять в своєму складі консерванти і трансжири. Вони сприяють осіданню холестерину на стінках судин, в результаті чого можуть утворитися атеросклеротичні бляшки. Намагайся максимально мінімізувати присутність в своєму раціоні куплених пельменів, вареників, млинців, котлет та ін.

Ковбаса

Велика кількість ковбаси в раціоні збільшує ризик не тільки інсульту, але і інфаркту. Негативний ефект дають підсилювачі смаку, ароматизатори та інші добавки. До того ж, м'яса в ковбасах практично немає. Перераховані хімічні сполуки звужують стінки судин, в результаті чого кров тяжко через них проходить.

Майонез
Майонез, соуси і заправки для салатів насичені шкідливими жирами, що підвищують рівень холестерину. Також в них багато шкідливих добавок, що сприяють розвитку інсульту. Найкраще замінити майонез оливковою олією, а для салатів слід використовувати домашній майонез або сметану.

Інсульт набагато легше запобігти, ніж лікувати. До того ж, далеко не всіх чекає успішний результат хвороби. Якщо прибрати з раціону вищеперелічені продукти, знизиться не тільки ризик появи інсульту, а й покращиться здоров'я в цілому. Адже шкідливі жири і хімічні добавки ще нікому не пішли на користь.

Читайте АСН в Google News