Українські лікарі назвали причину раннього інсульту

29.10.2018, 21:10

Сьогодні, 29 жовтня - Всесвітній день боротьби з інсультом. Про профілактику та реабілітації судинних катастроф в прес-центрі Відкритий розповіли лікар-кардіолог консультативно-діагностичного відділення №1 поліклініки 9-ї міської лікарні Дніпра Людмила Маслова і лікар-невропатолог 9-ї міської лікарні Дніпра Діана Костенко.

В Україні щорічно реєструється 11 тисяч нових випадків інсульту. Близько 50 відсотків пацієнтів не можуть повністю відновитися і втрачають свою життєдіяльність. Тому дуже важливо займатися профілактикою судинних захворювань, стежачи за цифрами свого тиску, збалансувавши харчування і даючи організму помірні фізичні навантаження, - каже Людмила Маслова.

Навіть якщо пацієнт переніс інсульт, ніхто не відміняв профілактику. Найчастіше, повторний може виникнути протягом першого року. Після ризик знижується. У свою чергу, протягом першого-другого року йде активний відновний період. Тобто, повинна проводитися реабілітація у вигляді фізкультури, робота з логопедом... Після відновлення функцій відбувається повільніше, але є надія, що здорові клітини переймуть функції загиблих, - сказала Діана Костенко.

За словами лікаря, інсульт помолодшав. По-перше, тому що спосіб життя став більш стресовий. По-друге, гірше стало харчування. Молоді люди перейшли на «фаст фуд», щоб економити час. Як результат, у пацієнтів близько 30 років вже відкладається холестерин в судинах і можна побачити початкові прояви атеросклерозу.

Читайте АСН в Google News