Дієтологи розповіли, як правильно пити каву, щоб зміцнити здоров'я, а не нашкодити йому

24.10.2021, 12:00

Кава – один з найбільш суперечливих напоїв після спиртного. Частина вчених стверджує, що він шкодить здоров'ю, а частина – твердить про його позитивні властивості. Насправді, кава може бути як шкідливою, так і корисною.

Чи принесе кава користь чи шкоду залежить від того, як часто і в якій кількості її вживати. Ось шість простих порад, як правильно вживати каву, щоб вона принесла користь організму.

Шкідливо пити каву на голодний шлунок
Ранкова чашка ароматної кави – гарне рішення, але в тому випадку, якщо її пити після сніданку, а не замість нього. В іншому випадку буде негативний вплив на метаболізм, стравохід, серце і ендокринну систему. Хоча перші години буде відчуватися уявна ситість, але розплата за неї обійдеться здоров'ю дорожче.

Дует: кава + масло
У напій доцільно додати масло. Температура кави не повинна бути занадто високою. Жири, що містяться в маслах, захищають серце від хвороб і приводять у норму тиск.

Щоб кава дійсно принесла користь, варто відмовитися від додавання в напій коров'ячого молока або вершків, замінивши його соєвим. Рослинне молоко не містить в собі шкідливий холестерин і інші небезпечні добавки, які в наш час знаходяться в магазинному коров'ячому молоці.

Кава + кориця

Кава з корицею не тільки смачна, але і корисна. Такий дует містить антиоксиданти, що сприяє виведенню токсинів з організму і продовженню молодості. Крім того, кориця знижує рівень цукру в крові.

Хороша кориця і для потенції, а тому східні чоловіки, відомі своїм міцним чоловічим здоров'ям, часто вживають її в їжу та напої.

Замініть цукор на інші підсолоджувачі
Під словами "інші підсолоджувачі" не мається на увазі синтетичний цукрозамінник. Це – мед, фініковий, кленовий сироп або сироп агави. Але пам'ятай, що додавати підсолоджувачі, особливо мед, потрібно не в гарячу каву, а вже трохи охолонувшу.

Вживати напій можна і з сухофруктами (наприклад, з фініками). Це буде відмінним варіантом для перекусу і десерту.

Для приготування кави потрібно використовувати фільтровану воду

Якщо правильно готувати і пити каву, позитивний ефект для здоров'я і самопочуття не змусить себе довго чекати. Також важливо вибирати якісні сорти напою. Найкраще брати каву в зернах помірного ступеня обсмаження і не зберігати довго самостійно перемелену каву.

Читайте АСН в Google News