Продукти, які захищають від втрати зору

23.10.2018, 11:55

15-річне дослідження австралійських вчених з Вестмідського інституту медичних досліджень продемонструвало, що вживання багатих на нітрати овочів сприяє зниженню ризику розвитку ранньої стадії дегенерації жовтої плями (макулодистрофії). Подробицями цього проекту поділився MedicalXpress.

Об'єктом спостереження вчених стали понад 2 тисячі осіб старше 49 років. Дослідники виявили: ті учасники, які щодня вживали від 100 до 142 міліграмів нітратів у складі овочів, на третину знижували свій ризик постраждати через дегенерацію жовтої плями.

У процесі руйнування жовтої плями відмирають клітини судин, а також сітківки. Це відхилення є поширеною віковою недугою, при якій погіршується гострота зору. Вікова дегенерація макули - причина майже половини випадків сліпоти у людей старше 55 років.

Факторами ризику цього захворювання, крім віку, можуть бути куріння, серцеві захворювання, приналежність до жіночої статі, зайва вага. Ліки від цієї хвороби немає: лікарі можуть лише допомогти затримати настання сліпоти. Продукти, що захищають від макулодистрофії, багаті азотистими сполуками. До них відносяться листові овочі, зелень і буряк.

Читайте АСН в Google News