Покров Пресвятої Богородиці: навіщо годували домовика і обливали водою через сито

10.10.2022, 06:45

Наближається церковне свято Покрова Пресвятої Богородиці. Щороку 14 жовтня всі православні віруючі відзначають велике свято - Покрова Пресвятої Богородиці і Пріснодіви Марії, який також збігається з українським державним святом - Днем захисника України.

За біблійною легендою, в далекому 910 році Константинополь оточили вороги. Візантія вела безперервну війну, а страждали від цього звичайні люди, втомлені жити в страху і голод. Ночами вони збиралися в головному храмі міста - Влахернському - і спільно молилися, вірячи в те, що їхні благання одного разу будуть почуті згори. Ось і цього разу в храмі було не проштовхнутися. Ворог наступав, і народ боявся, що до ранку облога буде прорвана.

Серед тих, хто молиться були блаженні Андрій і Єпіфаній. Шепочучи молитву, вони раптом побачили, як спустилася до них з-під купола храму Божа Матір в супроводі Іоанна Богослова і Іоанна Предтечі. Разом з присутніми вона почала читати молитву, а коли закінчила, зняла зі своєї голови покрив і розстелила його над людьми в храмі. Невидимий, він став для них захистом і порятунком від ворога.

Зникла Богородиця так само, як і з'явилася, - непомітно. На наступний ранок стало відомо про те, що вороги відступили від міста. Це явище Богородиці народу стало знаковим для всіх, розповіді про нього передавалися з вуст у вуста. Люди стали звертатися до Богоматері в своїх молитвах, просячи про захист і «покриві». Моляться їй і по сей день як головної заступниці у всіх бідах.

Ікону «Покров Пресвятої Богородиці» можна побачити в багатьох православних оселях. Вона охороняє будинок від непрошених гостей, даруючи йому світ, тепло і затишок. Затишком віє і від самого лику Богоматері на цій іконі - вона тримає в руках білий покрив і дбайливо як би накриває ним усіх нас, тих, хто просить і моляться.

У це свято віруючі просять про захист і любові, оскільки, вважається, що будь-яке прохання перед іконою Діви Марії буде виконана. Вранці рекомендується прочитати молитву Покрови Пресвятої Богородиці.

Покров Пресвятої Богородиці depositphotos.com В Покров заборонено займатися справами по дому, а прибирання варто зробити заздалегідь: в храм ви повинні приходити чистими. Не створюйте конфлікти і не використовуйте лайливу мову. Цей день потрібно присвятити молитвам і походу в храм. Обмежень щодо харчування немає, проте алкогольні напої бажано не вживати.

Народні звичаї і прикмети жіночого свята:

Всі головні обряди в цей день, свято Покрова Пресвятої Богородиці, яким вона покрила людей на спасіння, проводять жінки - для сім'ї, для дому, для дітей.

На Покрову господині перший раз розводять вогонь у печі, використовуючи гілки плодових дерев, - для майбутнього врожаю і процвітання сім'ї. У наш час можна спалити кілька гілочок яблуні в сковороді і окурити димком житло, кажучи: «Диму витися, до неба прагнути, моїм бажанням збутися, а багатства в моєму кошелі оселитися!»

В Покров господині обов'язково печуть млинці - для добробуту. Вони - неодмінна блюдо на святковому столі, символ сонця. Перед тим як сісти за стіл, господиня обходить всі кути житла з тарілкою, а потім, прочитавши молитву Пресвятої Богородиці. І тільки потім пробує блін!

З випіканням млинців пов'язаний і обряд «запікання кутів». Він проводиться для будинкового, який, як вважається, в день Покрови засинає. Коли господиня спече перший млинець, вона ділить його на 4 частини і розкладає по 4 кутах кухні - це підношення домовому. Якщо йому ситно, то вдома тепло, спокійно і затишно.

Ще одне підношення домовому - гриби. На Покрову сходіть в ліс і наберіть грибів, хоч трохи. Висушіть їх на печі або в духовці і покладіть в затишному місці. Через рік їх можна викинути. Такий подарунок приверне в ваш будинок багатство.

Ще для застілля печуть спеціальний коровай. Рецепт тіста - на ваш розсуд. Потім їм потрібно пригостити родичів і сусідів. Це принесе багатство.

Щоб захистити дітей від хвороб, їх у старовину виводили на вулицю і на порозі будинку обливали водою через решето або сито. Робила це старша жінка в роду, кажучи: «Тече-тече водиця крізь решето та сито - все недуги з дитини (ім'я) будуть змиті!» Ви можете зробити те ж саме для своєї дитини у ванній кімнаті. Або ж - в будинку, в тазу. Не обов'язково йти на вулицю. Тут вся справа - в ситі!

Ще робиться обряд захисту покровом від усіх бід. Жінка стає на стілець, тримаючи в руках ікону Пресвятої Богородиці, - щоб бути над усіма близькими, як колись Пречиста Діва з'явилася зі своїм покровом в повітрі над віруючими, присутніми в храмі.

Всі діти стають на коліна перед нею, і мати вимовляє наступні слова: «Як Мати Свята Цариця Господнього всю землю своїм покровом накриває, так і я моїх чад (імена) від усякого лиха накрию. В ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь ».

Чоловіки утеплюють житло, готуючи його до зими: «Не утеплити будинок до Покрови - всю зиму будеш мерзнути».

Щоб скотина добре перезимувала, 14 жовтня проводиться обряд «загодовування». Тобто в старовину їй віддавали останній сніп з останньої смуги: залишали останні колосся, в кінці жнив зрізали їх в повному мовчанні, пов'язували червоними стрічками, ставили на покуті будинку.

А потім, у Покров, віддавали худобі. Якщо у вас немає цього самого останнього снопа, тоді 14 жовтня напоїть ваших домашніх тварин водою з додаванням кількох крапель святий, кажучи: «Матінка Богородиця, покрий землю снігом, а мою худобу - своїм оком озирни. Амінь».

Покров часто називали «дівочим святом». Незаміжні дівчата зверталися з молитвами до Богородиці, просячи її дарувати нареченого.

Читайте АСН в Google News