Без нього не можна: коли цукор вам просто необхідний

19.11.2021, 14:00

Дієтологи світу сходяться на тому, що додавання цукру в великих кількостях - це шкідливо. Цукерки, шоколадки і солодка вода приносять у наш раціон «порожні» калорії, збільшують ризик ожиріння і цукрового діабету, призводять до гіпертонії та інших серцево-судинних хвороб.

І що найголовніше, цукор - це справжній наркотик. Він викликає в мозку практично таку ж реакцію, як алкоголь і заборонені речовини, а саме - стимулює вироблення дофаміну, речовини, яка відповідає за задоволення. В результаті вам хочеться їсти солодке знову і знову. Але з кожною новою порцією вироблення дофаміну знижується - і доводиться збільшувати дозу, щоб отримати свій кайф.

Раз вже цукор так шкідливий і викликає залежність, раз нам так складно зупинитися на одній цукерці замість п'яти - може, варто відмовитися від нього зовсім? Не все так просто: у науки є кілька аргументів на користь того, що іноді солодке необхідно.

Коли ви прокрастинуєте
Ось ви сидите на роботі і вкотре прокручуєте стрічку соціальної мережі замість того, щоб доробляти терміновий проект. Сили - немає, і рука сама тягнеться за шоколадку, припасену в шухляді стола... І ось - ви знову дорікаєте собі за те, що зірвалися і з'їли солодке.

Думаєте, ви зараз заохотили своє безвілля? А ось і ні - ви якраз допомогли організму поповнити запаси сили волі, щоб нарешті впоратися з робочим завданням. Справа в тому, що мозок має гостру потребу в глюкозі, щоб працювати над проблемами, які вимагають зосередженості і великого розумового напруження.

Вчені перевірили це на людях, які робили, на перший погляд, нескладну вправу - послідовно віднімали в ум сімки від 100. Але простота цього завдання оманлива: тільки трохи більше 40% добре освічених людей можуть впоратися з ним без єдиної помилки. Так що тест з сімками цілком підходить, щоб перевіряти здатність людей концентруватися і «включати мозок».

В цьому випадку дослідників порівнювали, як учасники впоралися з вирахуванням сімок в залежності від того, давав їм перед початком вправи солодкої води чи ні. Як і припускали вчені, доза допомогла поліпшити результати. До речі, після закінчення тесту рівень глюкози в крові учасників різко впав - це підтверджує те, що напружена робота мозку вимагає багато енергії.

Постійно «підзаряджатися» газованою водою і шоколадними батончиками, щоб нормально працювати - не найбільш здорова практика. Краще регулярно і збалансовано харчуватися, не пропускати сніданок і не забувати про інші поживні речовини - білки і жири. Але якщо вже вам потрібно зробити складне завдання терміново, а в голові туман, доза солодкого допоможе зібратися.

Коли ви хворі
Чи помічали, що під час застуди та грипу практично зникає апетит? І все, що можна в себе «впихнути» - це якісь соки і морси, чашка какао або щось шкідливе з фастфуду? Є цілком логічне пояснення. Організм, заражений вірусом, гостро потребує дозі глюкози для боротьби з патогеном. Перетравлювати важку їжу він зараз не в змозі, тому найкраще підходять джерела швидких вуглеводів. А їжа і напої з доданим цукром - найпростіший для організму спосіб отримати екстрену підживлення.

Тому під час хвороби не відмовляйте собі в солодощах - особливо якщо у вас грип. Можливо, це вбереже вас від серйозних ускладнень: в експериментах на мишах гризуни, що мали грип, яким вводили глюкозу, вмирали рідше, ніж їхні голодуючі побратими.

Коли гормони зашкалюють
Солодка їжа може підтримати вас в ситуаціях, коли гормональні зміни в організмі починають впливати на настрій і поведінку. У жінок це стосується переважно передменструального синдрому. Дослідження показали, що у жінок з яскраво вираженими симптомами ПМС під час лютеїнової фази - це друга фаза менструального циклу, яка настає після овуляції і триває до початку місячних - сильно падає рівень глюкози в крові.

За спостереженнями вчених, у їхньому раціоні в цей час великою популярністю користуються шоколад, фруктові соки і газована вода - ті самі продукти з великою кількістю доданого цукру, яких зазвичай дієтологи радять уникати.

Що стосується чоловіків, для них солодке - це можливість привести в норму рівень тестостерону. Занадто велика кількість чоловічого статевого гормону - це не дуже добре. По-перше, надлишок тестостерону стимулює лібідо - і, якщо можливості виплеснути сексуальну енергію немає, це заподіює дискомфорт. По-друге, підвищений рівень тестостерону пов'язаний з агресивною поведінкою. Це вже може нашкодити не тільки людині, а й оточуючим. Дослідження показують, що 75 г глюкози - стільки можна отримати, з'ївши 300 г шоколадного морозива - знижує рівень тестостерону на 25%. Цей ефект зберігається як мінімум протягом двох годин після десерту.

Коли ви - проти всього світу
У такі моменти здається, що тільки жменя цукерок зможе втішити. Наука не те щоб проти цього.  Вплив солодкого на настрій зручно вивчати на людях з цукровим діабетом - адже у них коливання глюкози в крові відбуваються постійно. Так ось, спостереження за пацієнтами підтвердили, що при низькому рівні цукру людина починає бачити все навколо в чорному світлі. Люди з дефіцитом глюкози зізнавалися, що відчувають себе дуже нервово. Позитивні ж емоції учасники дослідження мали тільки тоді, коли цукор в крові у них був досить високим.

Тому підбадьорити себе солодким, коли нічого не радує, - непогана ідея. Можливо, вам лише здавалося, що все погано, через різке падіння глюкози (наприклад, якщо ви забули вчасно поїсти). Не забувайте про неприємний побічний ефект цукру: він прискорює старіння шкіри.

Однак надто захоплюватися шоколадками, щоб підняти настрій, теж не варто: дані спостережень за пацієнтами з діабетом показують, що занадто високий рівень цукру в крові дає прямо протилежний ефект - людина починає відчувати гострий смуток і гнів.

І все ж не варто використовувати наші поради для самозаспокоєння - не забувайте, цукор прискорює старіння шкіри.

Читайте АСН в Google News