Дієтологи назвали чотири дивовижних фактори, що збільшують шанси захворіти на діабет

14.09.2018, 16:17

Кількість випадків діабету 2-го типу в останні роки збільшується: це пов'язують з епідемією ожиріння, неправильним харчуванням, малою фізичною активністю. Дослідникам, однак, вдалося виявити ще кілька факторів ризику розвитку діабету 2-го типу.

Перехід на безглютенову дієту без необхідності
Останнім часом безглютенові продукти нерідко стають синонімом здорових продуктів. Насправді тим, у кого немає целіакії, непереносимості глютену, вживати ці продукти немає необхідності.

В ході масштабного експерименту з участь 200 000 дорослих доведено, що регулярне вживання продуктів з глютеном на 13% знижує ризик розвитку діабету 2-го типу. Це пов'язано з тим, що люди, які виключили глютен зі свого раціону, перестають вживати цільні злаки, багаті клітковиною. Відомо, що клітковина сприяє зниженню ймовірності розвитку запалення в організмі, допомагає знижувати кров'яний тиск, а також рівень холестерину.

Самотність
Самотність дійсно не найкращий стан. Вже доведено, що самотні люди гірше переносять застуду, частіше хворіють на депресію і страждають проблемами з серцем.

Виявляється, ті, у кого немає партнера або хоча б друзів, частіше хворіють і діабетом 2-го типу теж. В ході одного з експериментів, в якому брали участь жінки у віці від 40 до 75 років, було доведено, що ті, хто перебуває в соціальній ізоляції, хворіють на діабет 2-го типу на 112% частіше, ніж ті, хто активно спілкується з друзями, близькими і чоловіком.

Автори дослідження, втім, пов'язують цю залежність саме з депресією. Самотність може спровокувати її, а вже депресія - стати фактором ризику розвитку діабету.

Відмова від кави
Дослідження про користь і шкоду кави проводяться постійно. Вчені то рекомендують нам пити її, то просять обмежити її вживання. Зараз для кавоманів у нас хороша новина: ті любителі кави, які стали пити менше її всього на чашку в день, збільшили ймовірність захворіти діабетом на 17%. Вчені з Гарварда, які і провели це дослідження, також відзначають, що збільшення своєї щоденної дози на одну чашку знижує ризик розвитку діабету 2-го типу на 11%. Автори відзначають, що йдеться про каву з кофеїном.

Надлишок солі
Всесвітня організація охорони здоров'я не перший рік нагадує, що кількість вживаної нами в їжу солі потрібно скорочувати, а та сіль, яку ми все ж їмо, повинна бути йодованою.

Шведські вчені показали, що кожен додатковий грам солі підвищує ймовірність розвитку діабету 2-го типу на 43%. Це пов'язано з тим, що надлишок солі впливає на інсулінорезистентність. Кількість щодня уживаної солі, нагадують експерти ВООЗ, не повинна перевищувати 5 г. Вони з жалем відзначають, що в деяких регіонах ця кількість сягає 10, 15 і навіть 18 г, повідомляють Медвести.

Читайте АСН в Google News