Як вирішують проблему відсутності роботи для літніх людей в Латвії

12.09.2018, 06:21

На реалізований Держагентством зайнятості (ДАЗ) Латвії проект Європейського соціального фонду "Підтримка тих, що тривало не мають роботи" виділено фінансування в розмірі 10,6 мл євро, з них 9 млн євро складає співфінансування з ЄСФ, повідомила у вівторок на засіданні підкомісії латвійського Сейму по зайнятості директор ГАЗ Евіта Сімсон.

У цій країні 40% зареєстрованих в ГАЗ безробітних — старше 50 років, і проект передбачає їх підтримку. В рамках проекту підтримка пропонується і працівникам, і роботодавцям.

Серед передбачених проектом заходів підтримки — індивідуальна оцінка працівника старшого покоління, пристосування робочого середовища, поліпшення навичок, консультації з питань кар'єри.

Скільки в цій країні старих

Відповідно до даних досліджень, в 2016 році в Латвії серед пенсіонерів у віці від 65 до 74 років працюючих було 31 тисяча 500, або 16,1%, 164 тисячі 400 (83,9%) літніх не працювали. Більшість пенсіонерів (94,8%) не шукали роботу через те, що раніше були звільнені за скороченням, 3,8% — за сімейними обставинами або через проблем зі здоров'ям, 1% зовсім втратили надію знайти собі заробіток, 0,4% пенсіонерів свідомо припинили трудову діяльність і працювати більше не хотіли.

Бізнес повернувся обличчям до пенсіонерів

У минулому році найбільший банк Латвії — Norvik Banka і Федерація пенсіонерів Латвії уклали договір про співпрацю на наступні п'ять років, який передбачає не тільки фінансову підтримку федерації, а й залучення Сеніора (пенсіонерів) в розроблену Norvik Banka програму зайнятості.

Програма передбачає, що до кінця цього року Norvik Banka візьме в свою команду як мінімум три Сеніора, а в наступному році — близько 50 Сеніора в якості радників для фінансових консультацій в філіях банку по всій Латвії.

Полегшить перехідний період пенсіонера

У 2017 році Латвія, Литви та Естонія розпочали реалізацію проекту «Вік — не перешкода». Його мета — поліпшити якість життя пенсіонерів, розробивши спеціальні програми навчання.

Активну участь в реалізації проекту «Вік — не перешкода» приймає Ризький університет імені Страдіня.

«Разом зі студентами розробимо методику по 4 модулів, які стосуються покращення життя пенсіонерів. Буде розроблятися методика і програма навчання лекторів, які будуть працювати з організаціями пенсіонерів», - зазначила керівник програми «Соціальна робота» Дагнія Стаке.

Девіз проекту — «Допоможи собі, допоможи іншим». Програма триватиме до кінця 2019 року.

Читайте АСН в Google News