«Мінімалка» виросте до 4170 гривень: експерти пророкують колапс ринку праці

11.09.2018, 16:27

В Україні за нинішньої економічної динаміки підвищувати рівень мінімальної зарплати слід було б на 8%, а не на 13%, як це пропонує зробити уряд. Про це в коментарі сайту «Сегодня» розповів голова Комітету економістів України, експерт Андрій Новак.

«Підвищення мінімальної зарплати до 4170 гривень означає її зростання на 12-13%. Соціальні стандарти, безумовно, треба піднімати, але це треба робити порівнювано  з реальним економічним зростанням. Реальне зростання економіки у нас в країні - 3%. Тому підвищувати такий показник, як мінімальна зарплата, при такому зростанні ВВП можна на 3-5%, максимум на 8%. Тоді це буде економічно обґрунтована і не буде провокувати інфляцію, яка нівелює це підвищення. Замість цього збільшують «мінімалку» на 12-13%, проте це зростання не коректно називати «підвищенням». Тому що тільки офіційна інфляція в Україні в минулому році склала 14,5%, а реальна була набагато вище», - пояснив він.

За словами експерта, ініціатива щодо підвищення «мінімалки» в такому випадку буде насправді свого роду індексацією на показник інфляції, «і то не повною, а на якусь частину».

У той же час, як підкреслив Новак, детінізація зарплат буде змушувати багатьох роботодавців або повністю переводити частину працівників без оформлення, або «оформляти їх на половину ставки, а трудитися їх будуть зобов'язувати звичайний робочий день».

«Таке вже сталося, коли відбулося підвищення «мінімалки» з 1600 грн до 3200 грн. А зараз при реальному зростанні економіки в 2-3% підвищення мінзарплати спонукатиме роботодавців ще більше переводити в «тінь» трудові відносини», - додав він.

У свою чергу президент Центру ринкових реформ, екс-міністр економіки Володимир Лановий у коментарі сайту «Сегодня» пояснив, що в умовах, коли в країні виробництво не зростає, а реальне ВВП вже 3-4 рік знаходиться практично на одному рівні, «піднімати «мінімалку» силовим способом є економічно неправильним».

«Тому що це провокує всі параметри інфляційного типу і не дає можливості фактично накопичувати ресурси для інвестицій в економіку. Чому Кабмін це робить? Тому що він збирається підвищувати тарифи на комунальні послуги. Для того, щоб «збити» невдоволення, вони перед цим піднімають «мінімалку». Але піднімати мінзарплату без підвищення мінімальної пенсії є абсолютно соціально помилковим і може нашкодити всьому економічному процесу в країні », - зазначив він.

Раніше директор економічних і соціальних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин пояснював, чому зростання рівня мінімальної зарплати є більше політичним, ніж економічним кроком.

Читайте АСН в Google News