Хворіє кожна друга: Головні ознаки, що час йти до ендокринолога

31.08.2021, 08:15

Багряні розтяжки на шкірі

Розтяжки - грізна ознака розладу гіпоталамо-гіпофізарної системи. Нерідко в процес втягуються наднирники. Стриї з'являються на шкірі живота, внутрішніх поверхнях стегон, в області молочних залоз. Відзначається гіпертрихоз, порушення статевої функції.

Зміна зовнішності

Це - рання ознака акромегалії. Риси обличчя стають грубими: збільшуються надбрівні дуги, вилиці, нижня щелепа. "Розростаються" губи, язик стає настільки великим, що порушується прикус.

Першить у горлі

Найчастіше це застуда або ГРВІ, звичайно, але такі ж відчуття можуть виникнути і через порушення в роботі щитовидної залози і її змін з формуванням вузлів. У разі зниження функції щитовидки (гіпотиреоз) через набряк голосових зв'язок може проявитися і «огрубіння голосу». Такий «низький тембр» цілком можна прийняти за застуджений голос.

Сильно випадає або росте волосся
Ендокринна система відповідає за гормони, які контролюють різні процеси в організмі. Один з цих процесів - ріст волосся. Випадання волосся в області чола, підвищений ріст волосся по серединній лінії живота, в області підборіддя, над верхньою губою і скронь у жінок говорить про підвищення рівня чоловічих статевих гормонів.

Проблеми з вагою
Тиреотоксикоз (підвищена функція щитовидної залози) може супроводжуватися такими симптомами: швидким зниженням маси тіла, підвищеним апетитом, почастішанням стільця. У разі зниження функції (гіпотиреозу) в організмі сповільнюються обмінні процеси, людина набирає вагу, з'являються набряки.

Як правило, всі ці прояви супроводжуються проблемами з апетитом: він або підвищений, або навпаки, зовсім пропадає. Також може з'явитися сухість у роті. Подібні симптоми, в тому числі і спрага, і прискорене сечовипускання, особливо вночі, свербіж шкіри, болі і печіння в ногах, навіть зниження зору, можуть говорити про підвищений рівень цукру в крові.

Схуднення на тлі підвищеного апетиту

Під рекламним гаслом «Їм і худну!», можливо, ховається людина з підвищеною функцією щитовидної залози. Крім зниження маси тіла зазвичай турбує безпричинне і тривале підвищення температури тіла до 37-37,5 ОС, перебої в роботі серця, надлишкова пітливість, тремор (тремтіння) пальців рук, різкі перепади настрою, нервозність, порушується сон. При прогресуванні хвороби порушується статева функція.

Витрішкуватість

Нерідко звертає на себе увагу постійно здивований погляд - витрішкуватість. Коли очі широко розкриті, блищать і як би випирають назовні: між райдужною оболонкою і повіками - зверху і знизу залишається смужка білої склери.

Сонливість і дратівливість
Якщо втома і небажання що-небудь робити не проходить навіть після відпочинку, якщо раптом почалася безпричинна депресія, або ж відбуваються періодично перепади настрою, не варто все просто списувати на стрес або нецікаву роботу.

Якщо раніше вам легко вдавалося справлятися з численними завданнями, вести кілька проектів, і раптом стало складно що-небудь встигати - це теж привід перевірити ендокринну систему. Якщо ви постійно засинаєте в найневідповідних місцях, це і зовсім причина швидко бігти до лікаря. Не варто ігнорувати такі симптоми, це по-справжньому небезпечно.

Шкірний свербіж

Будь-який свербіж повинен стати приводом для визначення рівня цукру в крові і може бути ранньою ознакою цукрового діабету. При цьому свербіж частіше виникає в промежині (що змушує звертатися до гінеколога або дерматовенеролога).

Спрага, сухість у роті, збільшується кількість сечі і частішає сечовипускання. Частим захворюванням стають фурункульоз, ранки і подряпини дуже повільно гояться.

Читайте АСН в Google News