Церква відзначає 28 серпня Успіння Богородиці. Традиції і заборони свята

27.08.2022, 14:00

28 серпня церква відзначає останнє велике свято церковного року - Успіння Пресвятої Богородиці. Хоча свято Успіння нагадує про сумну подію - смерть, все-таки він належить до радісних свят. Богослужіння свята Успіння повне радісних і веселих гімнів.

В цей день Свята Церква радіє, бо Пресвята Богоматір з тілом і душею перейшла з земного життя до вічної слави Свого Сина, і що з її Успінням ми отримали в небі могутню Заступницю і покровительку.

Чудове Успіння Пресвятої Богородиці
День смерті Пресвятої Богородиці називається успінням, оскільки її тіло після смерті не згнило, але разом з душею було взяте на небо. Немає історичних даних, як довго Богородиця ще перебувала на землі після Христового Вознесіння, ані коли, де і як вона померла, про це святе Євангеліє нічого не згадує. Основу свята Успіння творять священна традиція Церкви від апостольських часів, апокрифічні книги.

Найдавніше записане передання, що говорить про смерть Пресвятої Богородиці, в Західній Церкві відоме як Перехід Святої Марії, а на Сході - "Святого Іоанна Богослова слово на Успіння Святої Богородиці". Автор цього твору невідомий.

З цього твору довідуємося про святе й чудесне Успіння Пресвятої Богородиці. Ось його коротка історія:

"Три дні перед смертю явився Пречистій Діві Марії архангел Гавриїл і сповістив від її Сина Ісуса Христа їй час переходу до вічності. В день її смерті чудесним чином зібралися в Єрусалимі апостоли, хоча були розсіяні по різних краях світу. Не було тільки апостола Фоми. Богородиця висловила бажання, що хоче бути похована в Гефсиманії біля своїх батьків. Сам Христос у супроводі ангелів і святих прийшов по душу своєї Пресвятої Матері. Апостоли при співі побожних гімнів на своїх плечах занесли її тіло в труні і три дні від нього не відходили. На третій день прийшов здалеку апостол Фома і дуже хотів ще раз поглянути на Пресвяту Богородицю. Коли труну відкрили, то її тіла там уже не було, а тільки похоронні ризи. Тепер всі зрозуміли, що вона воскресла і з тілом і душею вона взята на небо ".

Читайте АСН в Google News