Супутник Юпітера загрожує космічних польотів і може вбивати астронавтів

16.08.2021, 14:15

Ганімед, найбільший супутник в Сонячній системі, генерує потужні плазмові хвилі. Його магнітосфера може стати перешкодою у вивченні космосу. Дані, отримані із зонда "Галілео", свідчать про те, що взаємодія Юпітера з його найбільшим місяцем призводить до виникнення так званих «хорових хвиль».

Якщо записати їх за допомогою радіоапаратури, вони звучать як спів пташиного хору - звідси така поетична назва. Ганімед має власну магнітосферу. До того ж він обертається по орбіті всередині магнітного поля Юпітера, що призводить до посилення інтенсивності електромагнітного випромінювання. Хорові хвилі Ганімеда настільки потужні, що можуть вивести з ладу космічні апарати, які підлітають досить близько до юпітеріанського місяця.

Цей факт доведеться враховувати при плануванні місій до Юпітера і його супутників. Поки людство не добралася навіть до Марса - але, напевно, настане день, коли земляни відправляться в більш далеких куточків Сонячної системи. Недостатній захист від випромінювання може не тільки зірвати місію, а й стати причиною загибелі астронавтів. Источник.

Читайте АСН в Google News