Доведено вченими. Голод продовжує життя

30.07.2018, 09:55

Голодування може значно продовжити життя. Уже кілька серйозних наукових досліджень підтвердили зв'язок між почуттям голоду на біохімічному рівні і довголіттям. Однією з найуспішніших стала робота групи німецьких вчених під керівництвом Дерека Хаффмана.

До цього було встановлено, що миші, які регулярно отримують фізичні навантаження, живуть довше за своїх родичів, які менш активні і отримують теж харчування. Фізичні навантаження перешкоджали розвитку деяких захворювань і в активних мишей збільшувалася тривалість життя. Але якщо неактивні миші замість стандартного меню отримували скорочені порції, вони жили помітно довше, ніж навіть фізично активні.

Вчені встановили, що вся справа в рівні інсуліноподібний фактор росту-1 (IGF-1). Цей білок бере участь в регуляції клітинного росту і грає дуже важливу роль в процесі старіння. У мишей-ненажер рівень цього білка підвищується, а молекули ДНК починають руйнуватися. У активних мишей IGF-1 мало, проте є пошкодження тканин і молекул ДНК. Голодування уповільнює процес руйнування молекул ДНК, через це тестова група активних і голодуючих мишей виявилася в лідерах за тривалістю життя.

Читайте АСН в Google News