Скандал у Краматорську: замість дітей атовців і сиріт у Хорватію поїхали діти заможних батьків

27.07.2018, 15:50

24 липня народний депутат Марія Іонова на своїй сторінці в Facebook повідомила, що в Хорватію на відпочинок вирушили дітлахи, які потребують особливої ​​опіки: "Вчора пізно вночі після дуже тривалого переїзду в Хорваті. на узбережжі Адріатичного моря прибули на відпочинок 100 наших дітей - дітей з зони військового конфлікту на сході України з категорії дітей-сиріт (внаслідок російської агресії), позбавлених батьківського піклування, а також тих, батьки яких виконують військовий обов'язок на передовій... Уряд Хорватії взяв на себе витрати з проживання, харчування..." - написала нардеп.

Проте скоро в Facebook з'явилося повідомлення мешканки Краматорська Оксани Русаловської, син якої на фото відпочиваючих у Хорватії впізнав знайомих хлопців. За словами Русаловської, на відпочинку виявилися діти дуже заможних людей нашого міста і діти друзів місцевого депутата Лілії Кисліциної. Тобто діти, які абсолютно не потрапляють ні під одну категорію із зазначених - «сирота», «дитина батьків, службовців в АТО», «дитина, позбавлена ​​батьківського піклування». Користувачі мережі Facebook також почали виявляти на фото далеких від сирітства дітей, чиї батьки могли б і оплатити відпочинок своїх чад.

Так що в коментарях під постом Іонової відразу почалися сварки і з'ясування обставин. Втім, остання висловилася досить різко в коментарях:

Місцеве видання Технополіс за роз'ясненням звернулося до головного спеціаліста міського відділу освіти Сергія Сергеєва.

За його словами, спочатку в список дітей на відпочинок до Хорватії повинні були включити 31 дитину - по одному з кожної школи. У список повинні були потрапити діти, які досягли різних успіхів, перемог у конкурсах, на олімпіадах тощо, кажучи одним словом, - обдаровані. Але при цьому пріоритет могли отримати діти переселенців, діти, позбавлені опіки або з малозабезпечених сімей тощо. Акцент на цьому робився, але не більше. Відділ освіти список не перевіряв - прізвища яких дітей зі шкіл надали, тих у них і внесли.

Замовлення на оформлення списку відділ освіти отримав від краматорського депутатського корпусу. За словами Сергія Сергеєва, за списком він працював з помічником депутата Лілії Кисліциної. Після того як пройшло два тижні, до відділу освіти дали вже нову рознарядку - 22 людини. І тут вже в пріоритеті опинилися діти, у яких вже були готові закордонні паспорти, а ніяк не сироти або інші школярі.

Через тиждень список був скорочений ще раз - тепер для поїздки в Хорватію відбирали лише 15 осіб. За словами Сергія Сергеєва, всі діти, котрі відправилися в Хорватію, були з того списку, який спочатку надали школи. Ніякі нові обличчя в список не вносилися.

Читайте АСН в Google News