За "моральне згвалтування": На Фреймут і Новий канал подала скаргу відомий волонтер

29.06.2018, 15:30

Одеська волонтер Євгенія Завалій, активний популяризатор української літератури і волонтер, подала кілька скарг до контролюючих органів, адже її зробили об'єктом «морального згвалтування» з боку Ольги Фреймут і «Нового каналу»

Про це волонтер написала на своїй сторінці у Facebook. Вона нагадала, що 10 тижнів тому написала під постом відомого блогера Романа Шрайка коментар щодо "літературних шедеврів" Фреймут, аргументовано і без образ виклавши свою позицію.

Блогер написала, що стурбована цінностями сучасного українського суспільства, адже люди, які вірять, що написано в книзі Фреймут про леді, дійсно починають думати, що справжня жінка не може їсти часник або ходити в туалет, а плакати можна тільки при чоловіках, які можуть щось за це дати і т.д ..

На думку волонтера, люди, які вірять  у ці "цінності", є виборцями з досить низьким політичним і соціальним інтелектом.

"Понад те, вважаю, що книга погано впливає на підлітків-дівчат, підштовхує їх до анорексії", - написала волонтер. Вона розповіла, як через більш ніж два місяці її запросили на програму "Абзац" на Новому каналі (програму Абзац на Новому каналі давно закрито - тобто людей ввели в оману - АСН), нібито там знімають програму про книговидання і волонтерські проекти в Одесі.

Жінка погодилася дати інтерв'ю, і її спочатку розпитували про Ліну Костенко, Сергія Жадана, а потім дали в руки книгу Олі Фреймут і запитали, що вона про неї думає.

"Я чесно почала розповідати, чому не рекомендувала б цю книгу. І раптом зайшла Оля з чотирма телеоператорами, які почали з нас сміятися. А Оля показала мій комент і сказала, що вона любить усіх хейтерів і полізла обніматися. Якщо чесно, ця хвилина - це жахливе відчуття приниження, я насправді на якийсь момент відчула себе на місці прем'єр-міністра з серіалу «Чорне дзеркало», коли його шантажем змусили в прямому ефірі займатися сексом зі свинею - так огидно це все було. Однак я сказала Олі, що я думаю про її книгу, а вона ще намагалася надіти мені свою кепку (Я не знаю, про які стандарти телебачення можна тут говорити. Шантаж, обман, приниження, психічні розлади, і насправді це все було дуже смішно) Але я хочу, щоб ви подумали про відповідальність перед суспільством за той продукт, який сьогодні пропонують українським глядачам", - написала обурена волонтер.

Пізніше блогер повідомила, що подала скаргу на Новий канал про порушення журналістської етики в Національну Раду України з питань телебачення і радіомовлення, а також в Комісію з журналістської етики. Також волонтер зв'язалася з іншими жінками, до яких приходила Ольга Фреймут з ​​аналогічними зйомками, щоб подати колективну скаргу.

"Як тільки будуть відповіді - обов'язково поінформую. Насправді, коли відбуваються такі ситуації, не думаєш про те, що треба попросити представитися членів знімальної групи, якщо хтось зможе ідентифікувати їх по фото - будемо вдячні", - написала волонтер.

 

Читайте АСН в Google News