Харчовиків в Україні перевіряють не частіше одного разу на два роки, наступного року обіцяють посилити контроль

26.06.2018, 19:59

Виробників харчової продукції в Україні перевіряють не частіше одного разу на два роки, проте в наступному році перевірки стануть частішими. Таку думку висловив керівник Держпродспоживслужби Володимир Лапа на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Принципові зміни, які впроваджує закон про державний контроль, - це ризикоорієнтований контроль виробників харчових продуктів. Тому що ті критерії ризику, які передбачені законом про контроль і нагляд у сфері господарської діяльності, вони, м'яко кажучи, не зовсім відповідають практиці розвинутих країн", - зазначив чиновник.

За його словами, практично у всіх розвинених країнах продукція з високим ступенем ризику перевіряється уповноваженими на те органами раз на три-шість місяців. В Україні ж такі продукти, відповідно до закону, перевіряються раз на два роки.

Таким чином, плановий контроль, як попереджає міра відстеження якості продукції, був неефективним. На його думку, це спровокувало вал фальсифікованої та неякісної продукції на ринку України.

При цьому він додав, що на нинішній рік план перевірок вже затверджений, проте на наступний рік Госпродпотребслужба передбачить більш ефективні і об'ємні заходи по контролю, в тому числі і за періодичністю перевірок. Нагадаємо, за один тиждень початку червня до медустанов Запоріжжя звернулися 112 осіб з ознаками гострої кишкової інфекції. 75% випадків - зараження інфекцією продуктами харчування, більше 20% з них - їжа, куплена на стихійних ринках.

Читайте АСН в Google News