"Супутні руйнування": Угорщина вимагає дати статус офіційної своїй мові в Україні

25.06.2018, 12:53

Угорщина загрожує протидіями в разі, якщо новий український закон про мови, який прийде на зміну скасованому "закону Ківалова - Колесніченка", не надасть угорській мові статус офіційної. Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто в інтерв'ю "Європейській правді".

"Є фундаментальний принцип, з якого ми виходимо: за міжнародним правом, вже надані меншинам права не можуть зменшуватися. І якщо до цього наявність 10% угорців в населеному пункті або в районі дозволяла визначати мову меншини як офіційну, а новий закон підніме цю планку до 33% - цьому, звичайно ж, ми будемо чинити опір", - зазначив глава МЗС Угорщини.

За його словами, у Будапешті вважають, що Київ прагне знизити російський вплив, зокрема і за допомогою ухвалення нового закону про мову. Однак, як зазначив дипломат, Угорщина не згодна з тим, щоб через цей конфлікт страждали співвітчизники, які живуть в Україні .

"Таке враження, що Угорщина просто потрапила під роздачу! Але в будь-якому випадку - або це "супутні руйнування", або так і планувалося - ваші дії відбиваються на нас", - додав Сійярто. Нагадаємо, Будапешт розблокував саміт Україна - НАТО в Брюсселі. Про це заявив міністр МЗС Угорщини Петер Сійярто.

Читайте АСН в Google News