Перехід на стандарти НАТО: на модернізацію техніки виділили мізерні 600 мільйонів доларів

11.06.2018, 13:58

Україна модернізує військову техніку під стандарти НАТО на мізерні 600 мільйонів доларів на рік. Таку думку висловив заступник директора Інституту світової політики Микола Белесков на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"На сьогоднішній рік ми маємо рекордний бюджет на техніку - до 600 млн доларів. Однак що таке 600 млн доларів? Це мізер", - зазначив експерт. За його словами, ця сума розподіляється на всі види і роди військ, включаючи ВМС, війська ППО тощо.

При цьому він згадав вертольоти для потреб санітарної авіації та рятувальників, які закупило МВС у Франції на 550 млн євро. Як зазначив Белесков, з таким фінансуванням переходити на стандарти НАТО вкрай складно. При цьому він додав, що формально витрати України відповідають стандартам НАТО.

Так, на потреби армії країна витрачає 3% ВВП, 20% яких ідуть на закупівлю і модернізацію військової техніки. Однак в абсолютних цифрах цей показник становить мізер для силового відомства багатомільйонної країни, що потребує значного реформування і перетворення.

Нагадаємо, парламент підтримав ратифікацію угоди між Україною і Францією, за якою за пільговий кредит в 550 млн євро Київ отримає вертольоти для потреб санітарної авіації та рятувальників. Машини в Україні будуть поставлені протягом 3,5 року, а кредит країні обійдеться в 4,5% річних.

Читайте АСН в Google News