10 «здорових» продуктів, які насправді шкодять

08.06.2021, 15:30

Реклама покликана продавати якомога більше продуктів. У харчовій промисловості теж є певні розкручені, «трендові» продукти. До них відноситься так зване здорове харчування. Тільки ось деякі корисні і дієтичні на перший погляд продукти можуть серйозно нашкодити вашому здоров'ю.

1. Бананові чіпси. Їх розрекламували як відмінну альтернативу солодощів. Навіщо з'їдати плитку шоколаду коли можна перекусити бананом? Він корисний, правда? Насправді бананові чіпси виготовляються за допомогою смаження у фритюрі. В одній невеликій порції цих ласощів міститься 10 грам жиру, який негативно впливає на рівень холестерину в крові. Краще їжте свіжі банани, в них вміст калорій не такий високий.

2. Суші з тунцем. Ще один приклад того, що найкорисніша їжа може стати небезпечною, якщо його споживати у величезних кількостях. Так, сира риба дуже корисна. Але чи знаєте ви, що в суші з рибою може міститися величезна кількість ртуті? В ході своєї життєдіяльності риба постійно накопичує цей хімічний елемент. Якщо ви вживаєте суші з тунцем занадто часто, то можете постраждати через інтоксикацію. Симптоми: нудота, підвищений артеріальний тиск, неприродне випадання волосся, весь час хочеться спати.

3. Мюслі. Це просто синонім здорового сніданку. Багато людей вранці їдять не яйця з беконом, а саме цю смакоту. Вони сподіваються на корисний сніданок. На жаль, мюслі ним не є. У кожній упаковці мюслів заховані 500 калорій і безліч цукру. Якщо вам все-таки хочеться їсти мюслі на сніданок, замініть їх вівсянкою з додаванням сухофруктів та насіння соняшнику. Відмовтеся від шкідливих магазинних мюслів.

4. Енергетичні батончики. Це такі смачні солодощі з сухофруктами, насінням, горішками. Вони нібито допомагають скинути вагу і вважаються набагато корисніше цукерок. Правда, за фактом енергетичні батончики приносять ніякої користі. Вони тільки насичують організм зайвими калоріями і постачають ваші боки і стегна жиром. За калорійністю один такий батончик прирівнюється до повноцінного комплексного обід.

5 Смузі. Коли ви готуєте смузі вдома, то збагачуєте організм найважливішими мікроелементами. Немає нічого кращого натурального соків з м'якоттю. Можна змішувати різні фрукти і овочі і насолоджуватися неповторним напоєм. Домашній смузі повністю натуральний, ви знаєте все його інгредієнти. Але не завжди є час приготувати цей напій. Тому ми йдемо в магазин і купуємо хімічну бомбу. В магазинному смузі ви навряд чи знайдете хоч один натуральний інгредієнт. Там повно цукру, стабілізаторів та консервантів.

6. Попкорн. Пам'ятайте попкорнового дієти? Вони були дуже популярними, і в цьому немає нічого дивного. Попкорн люблять все, він навіть вважається цілком корисним продуктом. Правда, це не зовсім так. Під час приготування попкорна виділяється особлива речовина - діацетил. Його ще додають в спреди. Так ось, вдихати діацетил не дуже корисно. Він згубно впливає на дихальні шляхи.

7. Кекси. Їх просто обожнюють мільйони людей по всьому світу. Вони вважаються більш корисними і дієтичними, ніж цукерка або пончик. Але вам слід знати, що кекси в середньому містять 400 калорій. А деякі і всі 800, все залежить від добавок. Якщо ви жити не можете без кексів, вибирайте ті, що без наповнювачів. Чим лаконічніше рецепт, тим менше цукру, калорій і жирів.

8. Горіхова паста. Горіхи містять джерело корисних мікроелементів, які покращують наше здоров'я і навіть допомагають позбутися зайвої ваги. Але в горіховій пасті всі ці корисні властивості зникають. Через переробку горіхи перетворюються в калорійну бомбу. У пасту додають цукор і сіль, а також консерванти і ароматизатори. Краще мазати булочку звичайним вершковим маслом. Воно не така калорійне.

9. Сухофрукти. Прекрасно, якщо ви їх можете приготувати вдома. Вони збережуть всі вітаміни, клітковину і мінерали. Куплені ж сухофрукти не можуть похвалитися своєю корисністю. Ви просто купуєте пакет цукру. Щоб зробити сухофрукти солодше, виробники використовують сахарозу і білий цукор. А щоб продукт не втрачав свій привабливий колір, в нього додають сірку. Всі ці добавки явно не допоможуть нам скинути вагу і поліпшити стан здоров'я.

10. Спортивні напої. У них реально немає нічого корисного. Дійсно, як може приносити користь рідина отруйно-яскравого кольору? Хоч спортивні напої і не такі токсичні, як солодка газована вода, користь вони не приносять. У складі продукту можна знайти цукор, консерванти, ароматизатори та барвники. В Японії і деяких європейських країнах спортивні напої взагалі заборонені.

Читайте АСН в Google News