Еколог: Небезпечні відходи в Україні "утилізують" фіктивні підприємства, яким Мінекології видає ліцензії

04.06.2018, 18:50

Міністерство екології та природних ресурсів видає ліцензії на переробку небезпечних відходів підприємствам без обладнання і техніки. Таку думку висловила еколог Міжнародної благодійної організації "Екологія-Право-Людина" Алла Войціховська на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Міністерство видавало підприємствам, які не володіли технологією, обладнанням ліцензії на поводження з небезпечними відходами", - зазначила експерт. За її словами, згідно з даними Мінекології та природних ресурсів, в 2016 році більше половини із 102 підприємств, які працюють з небезпечними відходами, не мають матеріально-технічної бази.

Причому ця ситуація триває досі, незважаючи на зміну керівництва відомства і заявлений курс на вирішення цієї проблеми. При цьому вона додала, що зокрема, ліцензії були видані підприємствам Одеської області "Утильвторпром" і "Екопром", за якими відкрито десятки кримінальних проваджень у зв'язку з відсутністю у них матеріально-технічної бази.

Більше того, за словами Войціховської,  громадська організація, яку вона представляє, звернулася до 17 підприємств, які повинні займатися утилізацією небезпечних і шкідливих відходів, з проханням надати інформацію про своє обладнанні і методи роботи, проте жодна з фірм не надала такої інформації. "Ніхто не знає, що відбувається з небезпечними відходами, і Мінекології продовжує видавати ліцензії", - підсумувала еколог.

Нагадаємо, через використання неякісних аграрних хімічних препаратів в ряді областей України страждають люди. Таку думку висловив заступник головного фітосанітарного інспектора України Віктор Стефковський на прес-конференції.

Читайте АСН в Google News