Творча еліта вимагала у російського посольства звільнити українських політв'язнів

24.05.2018, 18:15

Біля дверей посольства РФ в Україні відбувся літературно-мистецький перфоманс «Олег Сенцов, день одинадцятий або булочки для Путіна». До будівлі на Повітрофлотському прийшли українські письменники, кінорежисери, журналісти. Вони виступили на підтримку вимог Олега Сенцова, який 14 травня оголосив про початок безстрокового голодування з вимогою звільнити всіх українців, незаконно ув'язнених у Росії.

Серед учасників акції Іван Андрусяк, Андрій Бондар, Наталія Ворожбит, Борис Гуменюк, Любко Дереш, Ігор Козловський, Андрій Кокотюха, Іван Малкович, Юрій Макаров, Ірен Роздобудько. Поруч з ними - прості кияни.

В їх руках - шістдесят шість булочок для Путіна. Усередині кожної - людська фігурка.

«Це символ візуалізації того, що робить з українськими громадянами і патріотами Кремль, символ ненаситності і людоїдства російської влади, зокрема Путіна. Шістдесят шість булочок - це, як мінімум, шістдесят шість невинних українців. Це ті, кого ми знаємо, а кажуть, що їх набагато більше», - бере слово один з організаторів акції письменник Олаф Клеменс.

«Я пройшов через свої випробування, через тортури, через камери смертників. Коли я почув про акцію на мою підтримку, я якраз знаходився в підвалах, у камерах смертників. Знаєте, це було випадково, тюремною поштою мені передали інформацію, що за мене виступають люди на Книжковому Арсеналі, і це було як повітря, як свіжий подих, - говорить учений-релігієзнавець Ігор Козловський, звільнений заручник терористів на Донбасі. - Я зрозумів, що за мене борються. Не треба мовчати, бо кожна хвилина, проведена в тих умовах, виснажує не так фізично, як духовно, морально. І дійсно, це не просто подвиг, це, напевно, - жертвоприношення. Він приносить себе в жертву, розуміє, на що йде. Знаєте, після певного там часу ти розумієш, що вмирати не страшно, але тільки заради чого? І я розумію, що Олег вибір свій зробив, він збирається принести себе в жертву за всіх нас».

Читайте АСН в Google News