Важливі новації у видачі субсидій: як не платити за рідних, які виїхали

16.05.2018, 13:05

Право оформити субсидію не на всіх зареєстрованих у квартирі, а на тих, хто фактично проживає, з 1 травня 2018 збереглося. "Держава йде назустріч сім'ям, у яких прописані повнолітні діти, але вже багато років не проживають з батьками", - йдеться на сайті teplo.gov.ua.

Так що держава пропонує доходи тих, хто прописаний, але фактично не проживає в квартирі, не враховувати при розрахунку розміру субсидії. В такому випадку житель квартири при оформленні субсидії, в декларації про доходи в розділі "склад сім'ї", повинен вказати родичів, які зареєстровані, але не живуть із заявником.

Зокрема, треба написати: "зареєстровані, але не проживають".

"Якщо, наприклад, у будинку прописана повнолітня заміжня дочка, то в декларації, в розділі II, потрібно відобразити і її сім'ю також - чоловіка і дітей, навіть якщо вони прописані за іншою адресою", - йдеться на сайті.

Разом із Декларацією треба подати заяву з проханням розглянути на комісії питання про нарахування субсидій на фактичну кількість людей, які проживають у квартирі.

Крім того, необхідно надати документ, що підтверджує факт непроживання відповідної особи за цією адресою (довідка з місця роботи в іншому місці, довідка про навчання в іншому місці, про перебування на лікуванні тощо).

На підставі цієї заяви управління соціального захисту надсилає до приміщення цього заявника державного соціального інспектора. Він в свою чергу складає акт обстеження матеріально-побутових умов проживання.

"Далі в органі соціального захисту готують подання на комісію. І комісія ухвалює рішення: призначити субсидію, скажімо, не на п'ять осіб, а на трьох", - йдеться в повідомленні.

Раніше ASN розповідала, що українців, які вже звикли користуватися субсидіями на комунальні послуги, очікують нововведення в їхніх розрахунках. Мета цих змін - видавати допомогу тільки тим, хто її дійсно потребує.

Відтепер призначення субсидій відбуватиметься двічі на рік - у травні і жовтні. Повторно за субсидіями потрібно звертатися деяким категоріям громадян.

Читайте АСН в Google News