Страшненька: Вчені відтворили обличчя 9000-річної дівчини

16.05.2021, 14:30

Команда вчених відтворила образ юної дівчини по 9000-річному черепу, виявленому в Греції в 1993 році. Дон, (що означає «зоря»), юна дівчина, яка жила на нашій планеті 9000 років тому.

На підставі аналізу кісток і зубів було визначено, що вік Дон варіювався в межах 15-18 років. Правда зараз її прийняли б за дорослого чоловіка.

У неї похмуре обличчя і помітно виступає нижня щелепа. Дослідники вважають, що причиною такої розвиненості щелепи є те, що вона регулярно жувала шкіру тварин, щоб зробити її м'якою. Череп дівчини був знайдений в грецькому регіоні Фессалія, в печері під назвою Теопетра, де колись жили стародавні люди.

Коли дівчину-підлітка виявили, спочатку їй дали ім'я Авги ( «зоря» по-грецьки), оскільки вона народилася і прожила своє коротке життя на зорі цивілізації. Дослідники визначили, що у Дон, можливо, була анемія, цинга, а також проблеми з тазостегновими кістками і суглобами. Ці захворювання, ймовірно, позбавили її можливості пересуватися, а потім і привели до такої ранньої смерті.

Для максимально точної реконструкції черепа Дон до роботи була залучена група ендокринологів, ортопедів, неврологів, патологів і радіологів. Маноліс Папагрікоракіс, професор ортодонтії, очолив команду по створенню моделі. Група також працювала з Оскаром Нільссон, шведським археологом і скульптором, який вважається одним з провідних експертів в відтворенні облич по черепу. Дослідники виконали комп'ютерну томографію і задіяли 3D-принтер, щоб зробити зразок з правильними вимірами. Потім на кістки черепа були нанесені м'язова тканина і шкіра.

Читайте АСН в Google News