Народні прикмети на 10 травня - Семен Ранопашець

10.05.2023, 07:31

Говорили, що в цей день нечиста сила намагається ближче підійти до місць людського існування. Якщо людина народилася 10 травня, то говорили, що вона досить швидко подорослішає, рано заведе сім'ю і дітей.

Також вірили в те, що хороша погода на 10 травня принесе одужання хворої людини. 10 травня і соловей починає співати, а вони були вісниками довгоочікуваного тепла. У народі 10 травня називали днем ​​Семена Ранопашця і говорили: «Рано пахай, не лінуйся - і буде багатий урожай».

Дійсно, 10 травня починали орати поля, проводили роботи в городах і садах. Обов'язково намагалися сіяти хліб в теплу землю. Температуру грунту визначали, приклавши до ріллі долоні. Якщо рілля тепла, то починали посів. Якщо ж рілля 10 травня холодна, то посіви можуть згнити, або насіння не зійде, а тому, з посадкою воліли почекати.

Також примічали і найкращий час для оранки. Наприклад, сприятливою подією був грім, квакання жаб, поява великої кількості зелені в лісах.

Народні прикмети на 10 травня

Грім прогримів до 10 травня, заспівали жайворонки, ліс у листя одягнувся, а жаби почали квакати в болотах - пора поле орати, адже в цьому випадку врожай буде багатим
Якщо хмари швидко по небу біжать - значить, треба чекати досить тривалої негоди
Йде сильний дощ 10 травня - прикмета до того, що вродить жито
Листя берези 10 травня повністю розгорнулося - пора садити картоплю
Кричить сова - в найближчі дні похолодає
Вранці трава суха - прикмета до того, що ввечері треба чекати дощу
Увечері 10 травня в низинах з'явився туман - скоро погана погода закінчиться і настане потепління
Вранці 10 травня ясно, а в полудень на небі з'явилися купчасті хмари, зникаючі до вечора - найближчим часом можливі заморозки

Читайте АСН в Google News