Користь і шкода модного напою - розчинного цикорію

09.05.2021, 11:11

Останнім часом стало знову модно вживати замість кави напій, що не містить кофеїну, але схожий смаком і так само бадьорить - цикорій. Але мало хто знає про його корисні властивості, а також про негативні якості цієї рослини.

Користь цикорію
Цикорій піднімає настрій, дає сили і заряджає бадьорістю завдяки вмісту в ньому вітамінів В6, С, Е, а також дубильних речовин, пектину й інуліну. Рослина благотворно впливає на серцево-судинну і травну систему (завдяки інуліну). Цикорій здатний знизити рівень холестерину і цукру в крові і допомогти впоратися з анемією.

Також цикорій допоможе впоратися з печією, бо нейтралізує кислоту в шлунку. У свій раціон слід включити цикорій, якщо ви плануєте посидіти на вегетаріанській дієті. Він попередить здуття живота.

Іноді коріння цієї рослини використовують для лікування фурункульозу, екземи та дерматиту, бо цикорій має ранозагоювальні властивості. Для цього порошок із кореня цикорію розводять з водою 1: 1 і наносять на проблемні місця двічі на день на 30 хвилин.

Цикорій не має протипоказань для вагітних жінок і дітей (але тільки старше 3-х років).

Шкода цикорію
Шкідливий цикорій для тих, хто страждає гемороєм, варикозним розширенням вен, гастритом і захворюваннями нервової системи. Запитайте у лікаря, перш ніж приймати цикорій, бо ця рослина є лікувальною і ставитися до неї потрібно з обережністю - не вживати довго і багато.

Читайте АСН в Google News