Як врятувати того, хто подавився шашликом

04.05.2021, 20:05

Більшість людей пов'язують поняття шашлик з Кавказом. Однак м'ясо, обсмажене на рожні, вперше було приготовлено слов'янами. Звичайно, це була не баранина, а кабани, кролики, качки, перепела. Але є те, що однозначно об'єднує нас з народами Кавказу, так само, як і з багатьма іншими народностями - це любов до шашлику, який традиційно готується на природі на травневі свята, коли ми збираємося разом з друзями.

Що робити, якщо раптом шматочок довгоочікуваного шашличка пішов взагалі не в те горло? Є бездоганний прийом Геймліха (ім'я американського доктора, який першим застосував його): потрібно встати за людиною, що вдавилася, схопити її за руки, з'єднати їх нижче пупка (одна рука стискається в кулак, інша кладеться зверху). Потім, різким рухом необхідно натиснути на черевну стінку.

"Застрягла частина вилетить і дихання налагодиться, - каже експерт з невідкладної медицини Анатолій Вершигора. - Відомо, що сам геймлей у віці 88 років, перебуваючи в будинку для літніх людей, за допомогою свого методу врятував жінку, яка задихалася від чогось".

Читайте АСН в Google News