Депопуляція почалася в 1960 роках: демограф назвав причину вимирання українців

24.04.2018, 16:21

Скорочення населення України почалося ще в 1960 роках, помітно прискорилися в період Перебудови і розвалу СРСР. Таку думку висловив заступник директора з наукової роботи в Інституті демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи Олександр Гладун на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Тенденції до депопуляції, особливо в сільській місцевості, з'явилися вже в кінці 60-х років минулого століття", - зазначив експерт. За його словами, пряме скорочення населення почалося з 1992 року, а найгірша ситуація з народжуваністю була зафіксована на початку 1991 року.

При цьому він додав, що причинами такої ситуації є старіння населення, зокрема, старіння материнства і скорочення кількості дітей, що характерно для всіх європейських країн. Крім того, нашарувалися демографічні хвилі, пов'язані ще з Другою світовою війною (вони проявляються через покоління).

Також експерт зазначив погану економічну ситуацію в країні, яка спостерігалася з часу Перебудови - з кінця 1980-х і до кінця 1990 років. Нагадаємо, уряд почав підготовку до всеукраїнського перепису населення, який проведуть тільки в 2020 році.

Читайте АСН в Google News