Кава з посліду слонів і 64 зернятка для Бетховена. Кумедні історії про напій

24.04.2018, 09:04

Одна з легенд говорить, що чудодійні властивості кавових бобів відкрили ефіопські кози, які любили ласувати плодами кавового дерева. У якийсь момент власники тварин помітили надзвичайну бадьорість підопічних після «кава-брейків» і запідозрили недобре.

Кавові дерева ростуть у тропічній місцевості на висоті понад 650 метрів над рівнем моря. Термін їхнього життя - до 70 років, а плоди збираються виключно вручну.

У різні періоди часу влада забороняла відкривати кав'ярні як джерело інакомислення і волюнтаризму, де збиралися неблагонадійні члени суспільства і просували в масу небезпечні революційні ідеї. Приклади можна знайти в історії Італії XVI століття, Англія XVII століття, а також Мекки і Константинополя. Особливо каву критикували священнослужителі, що бачили в напої небезпечний стимулятор радикального мислення.

Відомий композитор Бетховен не міг писати сонати для скрипки і фортепіано, не випивши своєї особливої кави, приготованої з 64 зерен. Іоган Бах створив окремий твір, присвячений любові до кави. Бальзак, Вольтер, Наполеон, Петро I - всі вони були відданими шанувальниками ароматного напою і прожили повне подіями життя.

Найдорожчу каву сьогодні виробляють не мусанги (малайські пальмові звірята), а слони. Так, жителі Таїланду вирішили переплюнути відому марку Копі Лувак і створити неповторний «Чорний бивень» з кавового посліду слонів. Чому б і ні? Зустрічайте ексклюзивну каву від загону хоботних.

Крім зерен і плодів, у промисловості широко використовуються листя кавового дерева, які пропонують заварювати як звичайний чай. Непогана альтернатива звичній традиції. Напій виходить надзвичайно смачним, насиченим вітамінами і антиоксидантами. А ще він перевершує за корисними властивостями розрекламований зелений чай.

Якщо хочете заручитися підтримкою конкурентів або переконати в чомусь незгодних із вами людей - почастуєте їх чашкою кави. Дослідники людської психіки прийшли до висновку, що кофеїн робить нас більш поступливими, допомагаючи погодитися на авантюри, на які ми ні за що не підписалися б у звичайному стані.

Помірне споживання кави підвищує мозкову активність, допомагає краще концентруватися на роботі, покращує процеси запам'ятовування та аналізу інформації. Кавомани майже не хворіють головними болями і рідше відвідують стоматологів, адже в напої міститься хлорогенна кислота, яка перешкоджає поширенню карієсу.

Для людей із проблемною вагою хороші новини: кава допомагає знизити апетит і поліпшити метаболізм, що закономірно відбивається на обсягах талії. Як це працює? Кофеїн підвищує вміст лептину, який перешкоджає відкладенню жирів під шкірою, а ще підсилює ефект від спортивних вправ, збільшуючи витрату калорій і прискорюючи схуднення.

Щодо стимулюючого ефекту кави - все вкрай неоднозначно. Як з'ясували вчені з недавніх досліджень на тваринах, кофеїн добре покращує показники ледачих звіряток, допомагаючи їм бути більш активними і працездатними, тоді як рухомі підопічні після дози кави ставали, навпаки, менш діяльними і ініціативними. Виходить ефект від зворотного - кава як стимул для ледачих, але гальмо для активних.

Ми описали лише найцікавіше, що не зможе залишити байдужим. Як бонус згадаємо про особливу здатність кави повертати хороший настрій і давати тілу чарівний пендель у стресовій ситуації. Зрештою, цей напій підсилює вироблення серотоніну, який змушує дивитися на світ через призму хорошого настрою. Саме за це ми так сильно його і любимо!

Читайте АСН в Google News