Ніяких боргів дітям і внукам: повертати кредити МВФ потрібно протягом 5 років - економіст

13.03.2018, 14:40

Терміни погашення кредитів Міжнародного валютного фонду (МВФ) для України становлять в середньому 5 років. Таку думку висловив економічний експерт Віктор Скаршевський на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Усереднений борг погашення державного боргу становить всього на всього 5 років. Ось, кажуть, що наші діти, внуки будуть розраховуватися за державним зовнішнім боргом. Це все нісенітниця - розраховуватися будемо ми з вами, тому що середній термін погашення всього 5 років", - зазначив експерт.

За його словами, крім того, кредити ці досить дорогі для України, оскільки на їхнє обслуговування країна витрачає вже близько 6-8% ВВП при зростанні всього 2-3% в рік. Таким чином, розрахунок з кредиторами став основною статтею в бюджеті країни, оскільки на неї йде в 4 рази більше грошей, ніж навіть на оборону - приблизно 30% всіх видатків бюджету. При цьому Скаршевський додав, що на сьогодні сума боргу України досягла 76 млрд доларів, або 71% ВВП.

Нагадаємо, український уряд прагне досягти показника економічного зростання на рівні 5% ВВП в поточному році. Про це заявив прем'єр Міністр України Володимир Гройсман під час спільного брифінгу з високим представником Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і безпеки Федерікою Могеріні в Києві

Читайте АСН в Google News