В "ЛНР" ув'язнені самі пробивали свердловину і опалювали камери буржуйками - правозахисник

23.02.2018, 20:39

У так званій Луганській Народній Республіці ув'язнені самі били свердловину і опалювали камери буржуйками. Таку думку висловив заступник голови правління Луганського обласного правозахисного центру "Альтернатива" Денис Денисенко на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Води на території однієї з колоній не буває по три дні поспіль. Рідні засуджених складаються грошима для того, щоб свердловину просвердлити. Ув'язнені самі ж її і бурили, щоб набрати хоч трохи води. Опалюють приміщення буржуйками - рідні засуджених скидаються грошима, щоб купити вугілля", - зазначив експерт.

За його словами, в окремих колоніях не було електрики, в деяких взимку опалення включали лише вночі. Як пояснив Д. Денисенко, ця тема дуже болюча для ув'язнених, оскільки далеко не всі вони мають родичів на непідконтрольній території, крім того, багато хто з них - не місцеві.

При цьому він додав, що на території "ЛНР" знаходиться Алчевська виправна колонія №13, де утримуються ув'язнені, хворі на туберкульоз. Там тривалий час спостерігалися перебої в постачанні продуктами і медикаментами, що дуже сильно відбилося на їх здоров'ї. А через перебої у водопостачанні з'явилася суттєва проблема з дезінфекцією.

Також, за словами правозахисника, в цілому свідки відзначають істотне погіршення умов і режиму утримання ув'язнених, погіршення ситуації із захистом прав і свобод. Нагадаємо, закон про реінтеграцію Донбасу сьогодні, 23 лютого, був опублікований в парламентській газеті «Голос України».

Читайте АСН в Google News