На лікування одного пацієнта після медреформи залишиться менше 10 доларів - експерт

22.02.2018, 15:28

Медична реформа передбачає, що на лікування одного пацієнта залишиться менше 10 доларів. Таку думку висловив президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Реформа, про яку йдеться, в принципі не може бути для людей, бо на одного українця виділяється всього 70 доларів на рік", - зазначив експерт. За його словами, цих грошей вкрай недостатньо, і навіть у сусідній Молдові на охорону здоров'я кожного жителя країни виділяється вдвічі більше, а в Білорусі - більш ніж утричі більше.

Так, за даними експерта, 70% з виділених бюджетом коштів іде на заробітні плати медиків і, власне, на лікування пацієнта залишається менше 10 доларів. Збільшити витрати на лікування в цій ситуації, на думку голови Асоціації, можна лише шляхом скорочення мережі закладів охорони здоров'я та зменшення штату лікарів.

При цьому Сердюк додав, що українське МОЗ фактично пропонує фінансувати сферу за рахунок пацієнтів і лікарів. Нагадаємо, в процесі реалізації медичної реформи перелік безкоштовних послуг у лікарнях буде скорочуватися. Таку думку висловив голова Вільної профспілки медичних працівників України Олег Панасенко.

Читайте АСН в Google News