Міністри призначають директорами держпідприємств "потрібних" людей, а не професіоналів - експерт по персоналу

16.02.2018, 20:30

Конкурси на держпосади, профанація, а міністри приводять до керівництва підприємствами "своїх" людей, іноді усвідомлено доводячи підприємства до банкрутства. Про це на прес-конференції заявила консультант в сфері корпоративного управління і управління персоналом, гендиректора Research & Consultancy Services Kyiv Group Жанни Балабанюк, передає кореспондент ASN.

"Все що відбувається з конкурсами в державному секторі, можна назвати профанацією. І така ситуація склалася внаслідок закритості і непрозорості конкурсних процедур, які вимагають зміни і встановлення тотального громадського контролю. Для того, щоб займатися конкурсними відборами, треба бути фахівцем в цій галузі, а не просто займати якусь посаду", - заявила вона.

З її слів, на даний час ті люди, які входять в конкурсні комісії, не мають достатнього рівня кваліфікації для того, щоб проводити відбір, тому що частина з них входить в комісії виключно за посадою, а не кваліфікації. Вона визнала, що сама процедура проведення конкурсів прописана добре, але проблема полягає в тому, як її дотримуються.

"Тому що ми зіткнулися з ситуацією, коли будь-які норми ми не закладали в законодавство, в тому числі, кажучи про реформу державної служби, на рівні виконання все однаково проблематично. На жаль, повсюдно ми стикаємося з проблемою, коли міністри на посаді приводять їм потрібних людей, тому значна частина об'єктів держвласності роками перебуває під управлінням виконуючих обов'язки директорів, а фактично ці ж підприємства знаходяться в руках чиновників міністерств і управляються ними", - підкреслила вона.

В результаті такі компанії, як Укрспирт, ДПЗКУ і інші державні монстри, роками залишаються без керівництва, доводяться до банкрутства, щоб продати їх в перспективі "своїм" олігархам.

Читайте АСН в Google News