Експерт з безпеки: Нацдружіна - це "опричники", яким дадуть зброю

02.02.2018, 19:42

Так звана "Національна дружина" - це "опричники", яким дадуть зброю. Про це на прес-конференції заявив експерт з питань безпеки Сергій Шабовта, передає кореспондент ASN.
 

"Насправді вже зараз йде активний рух навколо майбутньої, як парламентської, так і президентської виборчих кампаній. Всі експерти відзначили тенденцію, коли 2017 рік був відзначений повною тишею в плані реєстрації нових партій. А саме, було зареєстровано лише 3 нових партії (Прим.: в Україні більше 330 зареєстрованих політичних партій). Тобто, попит на політичні парті як інструмент впливу на ситуацію, впав. Найімовірніше, це викликано радикалізацією суспільства", - заявив він.

Саме тому створюються такі організації як Національна Дружина, каже експерт. З його слів, для України сьогодні характерний політичний "антерграунд", коли шукає для себе нові політичні форми. Зокрема, коли під нібито націоналістичною структурою, націоналістичними і патріотичними гаслами, створюється організація, до якої зможуть апелювати ширші маси зі своїми проблемами.

"Створюється ще один рівень силової архітектури поза владою", - додав він. Експерт вважає, що Нацдружина - це дітище Нацкорпуса, як би той не відхрещувався від цього проекту.

"Сьогодні вони конфліктують, з'ясовують стосунки ... Підозрюю, що заяви Нацдружини про майбутні тихі і мирні акції - це профанація. Думаю, що їх діяльність буде підганятися під закон про участь громадських формувань в забезпеченні громадського порядку. І за законом вони дійсно можуть озброюватися, отримати травматичну зброю... Думаю, що тим самим ще раз створюється чергова структура "опричників", які будуть використовуватися і пригнічувати своєю присутністю. Тому цей факт я розглядаю як вкрай тривожний", - додав він.

Шабовта не виключив, що Нацдружина буде використовуватися на виборах в умовах не керованості самої правоохоронної системи. Нагадаємо, що 28 січня кияни спостерігали марш вулицями столиці т.зв. Національної Дружини, що викликало бурю критики в соціальних мережах.

Читайте АСН в Google News