"Схід і Захід разом". Українські партії перестали ділити електорат за географічною ознакою

23.01.2018, 17:47

Політичні партії в Україні більше не орієнтуються на електорат за географічною ознакою і працюють по всій території країни. Про це повідомила директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, старший науковий співробітник Інституту соціології Національної академії наук України Ірина Бекешкіна на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Раніше чітко партії і їхній електорат ділилися за географічною ознакою. Зараз цього немає", - зазначила соціолог. За її словами, популярний раніше поділ за регіональною ознакою серед партій сьогодні означатиме для них втрату виборців.

Так, наприклад, один з лідерів соцопитувань - партія "Батьківщина" є "прохідною" в усіх регіонах країни, незважаючи на те, що найбільшою підтримкою вона користується в західних і центральних областях, але на півдні її рівень підтримки - 7%, на сході - 6,5%, на Донбасі - 7%. Партія Петра Порошенка "Солідарність" користується однаковою підтримкою як сходу, так і заходу країни - на рівні 8%, хоча і демонструє провал на півдні. У центральних областях політичну силу підтримує 12% потенційних виборців.

Також практично у всіх областях проходить Радикальна партія Олега Ляшка (РПЛ). "Самопоміч" Андрія Садового, за словами експерта, має 12% рейтингу на заході, на півдні набирає 7,6%, а на Донбасі 6% голосів.

Як додала Бекешкіна, залишається розподіл за регіональною ознакою лише в уламків "Партії регіонів", які зосередилися на півдні, сході та Донбасі, тоді як є абсолютно непрохідними в західних областях і в центрі. Така ситуація характерна для партії "За життя", яка є абсолютним лідером на сході і півдні (22% підтримки) і абсолютно непопулярна на заході і в центрі.

Нагадаємо, Національне агентство з попередження корупції розподілило 513,671 млн гривень на фінансування діяльності шести політичних партій цього року. "Народний фронт" у сумі 132,080 млн грн, "Блок Петра Порошенка" - 130,184 млн грн, "Об'єднання "Самопоміч"- 65,462 млн, "Опозиційний блок" - 56,262 млн грн, "Радикальна партія Олега Ляшка" - 44,427 млн ​​грн, "ВО "Батьківщина" - 33, 886 млн грн. Відповідно до закону, гроші з державного бюджету отримують партії, які на останніх виборах отримали не менше п'яти відсотків голосів виборців.

Читайте АСН в Google News