Міжнародне право дозволяє ще й Європі вимагати від РФ відшкодування втрат через санкції

19.01.2018, 19:06

Норми міжнародного права дозволяють Євросоюзу вимагати з Росії відшкодування своїх втрат у зв'язку з санкціями, накладеними ними на неї ж. Таку думку висловив співавтор закону про деокупацію Донбасу, юрист-міжнародник, суддя Міжнародного кримінального трибуналу по колишній Югославії (2001-2005), представник України в Раді ООН з прав людини (2006-2010) Володимир Василенко на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Згідно з нормами міжнародного права, держави, які застосовують санкції проти держави-агресора, мають право пред'явити претензії державі-агресору відшкодувати втрати, яких вони зазнали в результаті введення санкцій по відношенню до нього", - зазначив експерт. За його словами, цю ідею має взяти на озброєння українське Міністерство закордонних справ і саме в такому ключі працювати з західними партнерами, зокрема з тими країнами, де питання зняття або обмеження санкцій відносно РФ піднімається найчастіше.

При цьому він додав, що в цій сфері дуже важливим є прийняття закону про деокупацію, оскільки він вводить правові основи для захисту України, в тому числі і в міжнародних інстанціях. Нагадаємо, як раніше повідомляла ASN, 18 січня, після двох днів розгляду і понад 600 правок "За" Закон "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях" (7163) проголосували 280 нардепів.

Читайте АСН в Google News