Без паніки: Нацбанк розповів про причини зниження курсу гривні

12.01.2018, 17:13

Зараз причиною зниження курсу гривні стали сезонні чинники. Про це заявив заступник голови Національного банку Олег Чурій, повідомили в прес-службі НБУ.

«Після переходу України на плаваючий обмінний курс гривні в 2015 р. на валютному ринку спостерігається певна сезонність. Уже третій рік поспіль у перші місяці року зростає попит на валюту», - розповів Чурій. За його словами, імпортери зараз формують запаси товарів на новий рік, і одночасно знижуються надходження валюти, зокрема з боку аграріїв.

Чурій додав, що, як наслідок, на початку кожного року тимчасово посилюється девальваційний тиск на курс гривні. У Нацбанку уточнили, що ці сезонні фактори і є ключовою причиною посилення коливань курсу гривні на міжбанківському валютному ринку і з початку січня 2018 року.

Для пом'якшення впливу цих факторів НБУ зберігає присутність на міжбанківському валютному ринку. З початку року Нацбанк продав валюти на суму $53,5 млн, щоб запобігти надмірним коливанням обмінного курсу гривні. «Минулий рік Україна завершила з обмінним курсом на рівні, приблизно рівному курсу на початок року - курс гривні девальвував за минулий рік лише на 3%», - заявив Чурій.

Читайте АСН в Google News