СБУ вилучила біткоїни у засновника ForkLog криптовалюти

18.12.2017, 12:12

Співробітники СБУ провели обшуки в квартирі засновника проекту про криптовалюту і блокчейн Forklog Анатолія Каплана (Климова) в Одесі. Про це пише "Економічна правда" з посиланням на Forklog.

Підставою для обшуку стало розслідування проти осіб з США і України, які займалися крадіжками грошей з платіжних карт користувачів. Підозрювані нібито міняли біткоїни на гривні за допомогою Forklog.

У постанові суду в цій справі йдеться про компанію «Майнінг Фекторі» і  вилучення  майнінгової ферми, що належить співзасновникам. Правоохоронці вважають, що Каплан та інші співзасновники займалися продажем даних користувачів США, достатніх для створення дублікатів платіжних карт (дампів) на сайті dumps.pw. В ході діяльності вони використовували біткоїни, «що дозволяло здійснювати операції без розкриття реальних даних контрагентів».

У Forklog ж стверджують, що на сайті немає функцій, що дозволяють здійснювати обмін криптовалюти на гривні, і особи, і компанії, які фігурують у розслідуванні, не пов'язані з ForkLog і його засновниками. Під час обшуку співробітники СБУ вилучили пристрої, на яких зберігається криптовалюта, ноутбук та інші особисті речі Каплана. Адвокати Каплана у відповідь на це викликали поліцію і повідомили про грабіж.

«Зараз ми співпрацюємо з адвокатами для того, щоб повернути вилучене майно. Особливо дивною виглядає практика переведення криптовалюти за адресами, що підконтрольні співробітникам СБУ... Ситуація з біткоїном поки незрозуміла. В ході проведення обшуку моїм адвокатом було виявлено низку процесуальних порушень, включно з перериванням відеозйомки», - заявив він.

В одеському офісі компанії ForkLog в цей же день також провели обшук, в результаті якого вилучили готівку компанії, всю техніку (близько десяти пристроїв iMac) і пляшку рому Kraken.

Читайте АСН в Google News