Україна економить понад 50% на закупівлі ліків за програмою ООН - експерт

12.12.2017, 14:29

Закупівлі ліків безпосередньо у виробників дають більше 50% економії в порівнянні з закупівлями через дистриб'юторів, що раніше практикувало МОЗ. Про це на прес-конференції повідомила член правління «Центру протидії корупції» Олександра Устинова, передав кореспондент ASN.

«Порівнювали ціни МОЗ і ПРООН (Програма розвитку ООН. - Ред.). Близько 52% економії в дорослій онкології, близько 27% - в дитячій», - зазначила експерт.

За її словами, економія при закупівлі препаратів для дитячої онкології менше, оскільки багато із закуповуваних препаратів унікальні, там неможлива економія. Так, наприклад, один і той же препарат для лікування раку крові європейського виробника раніше купувався за $97 за капсулу, тепер же купують генерик - за $1,43. Генерик успішно і часто застосовують для лікування в ЄС, тоді як в Україну раніше його просто «не пускали».

При цьому Устинова додала, що при закупівлі медпрепаратів для лікування дитячої онкології генерики застосовують набагато рідше, тому й економія нижче.

Нагадаємо, Рахункова палата України встановила порушення на десятки мільйонів гривень в діях МОЗ України, очолюваного Уляною Супрун, при закупівлі ліків за кошти держбюджету.

Читайте АСН в Google News