Активіст розповів, як головні лікарі "заробляють" на тендерах із закупівлі ліків

12.12.2017, 13:53

Головні лікарі лікарень, які проводять тендери із закупівлі ліків, дозволяють виграти в них виключно власним аптекам, що унеможливлює конкуренцію і зниження вартості медичних препаратів. Про це повідомила член правління "Центру протидії корупції" Олександра Устинова на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"В технічному завданні прописуються ті речі, які не дають можливості розширити конкуренцію і звужують її до певного виробника або постачальника", - зазначила експерт.

За її словами, при організації тендерів дуже часто голова тендерної комісії прописує умови поставки "протягом 6 годин" або "негайно", що дозволяє виграти його виключно тій аптеці, яка розташована на території медустанови. Причому, як підкреслила Устинова, "за дивним збігом обставин" власник цієї аптеки є головою тендерної комісії.

При цьому вона додала, що в 2014 році всього 3% препаратів закуповувалося МОЗ безпосередньо у виробника, міжнародні організації закуповують таким чином 57%. У разі ж регіональних закупівель - все відбувається з точністю навпаки: більшість препаратів закуповуються через постачальників і лише одиниці - безпосередньо у виробника.

Нагадаємо, Рахункова палата України встановила порушення на десятки мільйонів гривень в діях МОЗ України, очолюваного Уляною Супрун, при закупівлі ліків за кошти держбюджету. Про це написала народний депутат України, голова комітету ВР з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець у Facebook.

Читайте АСН в Google News