Подорожчання бензину призведе до зростання цін на продукти і послуги - експерт

29.11.2017, 16:54

Зростання цін на бензин неминуче призведе до подорожчання продуктів харчування і послуг. Про це на прес-конференції заявив директор спеціальних проектів Науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, передає кореспондент ASN.

«У нас ще не максимальні ціни на бензин і дизпальне. Тенденція зростання цін на нафтопродукти зберігається в Україні», - заявив він.

За оцінками експерта, сьогодні не стільки дорожчає бензин, скільки знижується платоспроможність українців і автомобілістів, які можуть купувати стільки бензину, скільки вони купували до кризи. Адже у співвідношенні з доларом бензин зараз не найдорожчий. Були часи, коли його вартість сягала позначки 1 долар 30 центів. Зараз же ціна трохи більше 1 долара.

«У ситуації, коли малий і середній бізнес залежить від ціни на бензин, зростання на нафтопродукти спричинить за собою автоматично зростання цін на всі товари і продукти. Частка транспортних витрат досить велика. Тому це відобразиться на вартості продуктів харчування, товарів широкого вжитку та послуг. У цьому ж контексті можна сказати, що є якась гранична психологічна ціна. Будуть купувати і за 35, і за 40 грн за 1 л, перекладаючи весь цей вантаж на кінцевого споживача, який заплатить за все», - упевнений Рябцев.

Він додав, що щоквартальне опитування близько 80 основних підприємств України свідчить про те, що їхні власники будуть піднімати ціни на свої товари і послуги в разі зростання цін на нафтопродукти.

Читайте АСН в Google News