Потужний сплеск небезпечного генетичного захворювання виявлено в РФ

24.11.2017, 13:55

У 2017 році російські вчені в одному з південних регіонів країни-агресора зафіксували аномально високий рівень поширення фенілкетонурії (ФКУ) - небезпечного захворювання, яке передається у спадок і розвивається з перших років життя людини, а також негативно впливає на інтелектуальні здібності дітей. Про це заявив вчений Олександр Поляков, передає Коммерсант.

«У одного з етносів РФ був зафіксований один випадок ФКУ на кожні 330 осіб. Це найвища частота у світі, таких цифр близько немає ніде. Раніше найвища частота реєструвалася в Туреччині: один випадок на 2500 осіб», - говорить він.

Поляков зазначив, що назвати регіон і етнос, уражений захворюванням, йому не дозволяють «вимоги професійної етики».

«Непоправно страждає інтелект. Процес починається з перших днів життя, разом з материнським молоком, яке також містить фенілаланін. Знижується рівень IQ, дитина не може вчитися в школі, а в найгіршому випадку - не обслуговує себе в побуті. Це дуже небезпечна хвороба», - повідомляє Поляков.

Запобігти розвитку ФКУ допомагає процес біохімічного скринінгу новонароджених, але на півдні Росії від нього часто відмовляються через властиві окремим народам погляди.

Читайте АСН в Google News