У Латвії готуються перевести навчання в російських школах на латиську мову

11.10.2017, 12:35

Президент Латвії Раймонд Вейоніс виступив за поступовий перехід російських шкіл на державну мову навчання. Глава держави повідомив, що обговорив це питання з прем'єром країни Марісом Кучинським, передає Інтерфакс-Україна.

Вейоніс заявив, що спочатку педагоги мають бути готові викладати латиською мовою, а також латиську мову слід ввести у дитсадках. За словами президента, Міністерству освіти і науки доручено підготувати інформаційну доповідь з точним описом того, як можна було б впровадити цей план у реальність.

Прем'єр країни також заявив в ефірі місцевого телебачення, що питання про перехід освіти на латиську мову потрібно розв'язати до лютого. «Дискусії повинні пройти в певні терміни - допускаю, що до лютого або березня майбутнього року», - сказав Кучинський.

Парламентська коаліція в понеділок підтримала поступовий перехід шкільної освіти на державну мову. Так, 6 жовтня міністр освіти і науки Карліс Шадурскіс заявив, що з 2020/2021 навчального року всі загальноосвітні предмети в середніх школах планується викладати тільки латиською мовою, але в школах нацменшин буде збережена можливість вивчати рідну мову, літературу і предмети, пов'язані з культурою та історією.

Нагадаємо, після того, як в Україні ухвалили новий закон про освіту, деякі сусідні країни почали протестувати проти викладання українською мовою. Закон розкритикували в країні-агресораі, Румунії та Угорщини.

Читайте АСН в Google News